Mucurile de țigară reprezintă unul dintre cele mai aruncate gunoaie la nivel mondial. În România, s-a decis ca această acțiune să fie pedepsită destul de aspru atât pentru cei care aruncă în locuri publice, cât și pentru cei care aruncă în timp ce conduc, în trafic!

O nouă lege prevede ca polițiștii să poată amenda șoferii care aruncă chiștoace de țigări pe jos, în trafic. Amenzile pot fi între 1300 și 2900 de lei, iar punctele de amendă între 9 și 20.

LȘi persoanele care aruncă resturi de gunoaie sau țigări pe jos în public, la evenimente, festivaluri sau orice tip de manifestare, pot primi amenzi de mii de lei.

Această decizie vine după ce Organizația de Mediu a atras atenția asupra faptului că în România aproximativ 3 milioane de chiștoace sunt aruncate anual, pe jos.

Mucurile de țigară sunt considerate în prezent cel mai aruncat gunoi din lume, la nivel mondial fiind aruncate 4,5 trilioane de mucuri de țigară în fiecare an.

De asemenea, durata acestora de viață în natură este de la 5 la 20 de ani, deci pot fi nocive și pentru animale, plante și apă.

Soluția pentru ca poluarea să se diminueze este ca amenzile să fie date în număr cât mai mare, iar campaniile de conștientizare a riscului de poluare să fie cât mai dese în fiecare oraș din România!

Deja poliţiştii au ieşit în trafic şi printre pietoni pentru a avertiza asupra acestei situaţii, iar în curând se vor da şi amenzi, conform legii!