Reclamă

Cei care stau la bloc trebuie să fie foarte atenți. Acest lucru, deoarece furnizorii de utilități au din nou posibilitatea să debranșeze rău-platnicii la apă, canalizare și salubritate. Situația a apărut pentru că starea de alertă nu a mai fost prelungită după ziua de 8 martie. Este absolut obligatoriu să vă plătiți facturile la utilități.

Puteți fi debranșat din nou. A fost eliminată interdicția

Mai exact, interdicția de debranșare de la apă, canalizare și salubritate nu mai este valabilă, odată cu ridicarea stării de alertă. Această regulă nu a avut un termen suplimentar de aplicare, spre deosebire de alte măsuri care s-au aplicat pe perioada stării de urgență.

Potrivit OUG nr. 70/2020, orice operațiune de debranșare de la utilități (n. red. gaze naturale, electricitate, apă, canalizare sau salubritate) a trebuit amânată până după încheierea stării de alertă.

Cresc facturile la energie în 3 ani

De menționat este  că debranșarea de la rețelele de furnizare a electricității și gazelor naturale a putut fi realizată din noiembrie 2021. Motivul este că autoritățile au observat că erau foarte mulți oameni care profitau de situație și nu-și plăteau facturile.

Amintim că redactorii de la Capital a organizat o dezbatere în legătură cu criza energetică. La discuții a fost invitată și Anca Sinea, vicepreședinte al Asociației Centrul pentru Studiul Democrației și coordonator al proiectului Observatorul Român al Sărăciei Energetice.

Conform datelor culese de aceștia, pentru 45,3% din populație facturile la energie reprezintă o povară prea grea. Aceștia plătesc peste 10% din bugetul familiei pentru utilități. Luând bani în mod direct de la altele, precum medicamente, haine, alimente, economii, etc.

„În ceea ce privește înțelegerea sărăciei energetice, datele rămân o problemă mare. Putem să evaluăm o modificare uitându-ne la datele un pic mai îndepărtate. Înainte de criza pandemică aveam o situație destul de clară asupra românilor care plăteau din bugetul de familie utilitățile și ajungeau sub pragul de sărăcie. În 2015 aveam sub 10% dintre români, înainte de criza pandemică, acest procent a crescut la 13%.

Intuim că scăderea veniturilor familiare și creșterea prețurilor au pus o presiune mare pe bugetele de familie. Impactul asupra bunăstării oamenilor de rând, a consumatorilor, este mult mai mare.

După ce își plătesc facturile, aproximativ 13% dintre români cad sub pragul de sărăcie materială. Peste 45% dintre români înainte de criza pandemică plăteau mai mult de 10% din buget pentru energie. Acesta este un indicator al sărăciei energetice”, a declarat Anca Sinea.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro