Războiul din Ucraina a avut exact efectul opus față de ceea ce și-a dorit Vladimir Putin. Marți, 10 decembrie, a fost semnat un nou document care atestă colaborarea dintre Uniunea Europeană și NATO. Asta în condițiile în care Federația Rusă a rămas aproape fără aliați pe plan internațional și este izolată.
Au trecut mai bine de 10 luni de când Rusia și-a început invazia în Ucraina. Vladimir Putin a decis să lanseze o „operațiune specială” la scară largă, în contextul în care Kievul s-a apropiat tot mai mult de Uniunea Europeană și, în special, de NATO.
Doar că în aceste luni, conflictul militar a avut consecințe dezastruoase asupra Federației Ruse. Moscova a rămas izolată pe plan internațional și a pierdut susținerea aliaților săi. În schimb, Ucraina este mai apropiată de Occident ca niciodată, iar UE și NATO cooperează pentru susținerea ei.
Iar pentru a marca această nouă etapă în relațiile dintre Alianță și Uniune, marți, 10 ianuarie, a fost semnat un document important. Este vorba de un document pentru a continua dezvoltarea cooperarării, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.
Cooperarea este mai importantă ca oricând. Trebuie să continuăm să întărim parteneriatul dintre NATO şi Uniunea Europeană şi trebuie să consolidăm în continuare sprijinul nostru pentru Ucraina., a declarat Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi președintele Consiliului European, Charles Michel, s-au întâlnit la Bruxelles, unde au semnat noua declarație. Este cea de-a treia semnată între NATO și UE, ultima fiind în 2018.
NATO și UE vor continua să susțină Ucraina pentru a învinge Rusia
Pe lângă semnarea documentului, NATO și Uniunea Europeană au vrut să mai transmită un mesaj important. Acela că planul lui Vladimir Putin va eșua, iar Occidentul va susține în continuare Ucraina, cu orice ar avea nevoie.
Preşedintele Putin a vrut să cucerească Ucraina în câteva zile şi să ne divizeze. Este evident că a eşuat în ambele planuri.(…) Săptămâna viitoare sunt prevăzute discuţii cu ucrainenii pentru a vedea ce tipuri de arme sunt necesare şi cine este în măsură să le furnizeze, din rândul aliaţilor., a mai declarat șeful NATO.