Se apropie sezonul nunților și tot mai mulți români își pun întrebarea cu privire la suma pe care ar trebui să o ofere ca dar de nuntă în 2023.

Conform primelor previziuni, valul de scumpiri nu a afectat doar prețurile alimentelor, ci și darurile de nuntă.

În aceste circumstanțe, românii vor trebui să scoată din buzunar o sumă semnificativă pentru a o pune în plic.

Darurile de nuntă în București și influența dată de nivelul de trai

Se observă că cele mai mari sume pentru darurile de nuntă provin din București, unde nivelul de trai este mai ridicat. Un prieten apropiat al unui cuplu de viitori miri a relatat că va trebui să scoată din buzunar aproximativ 800 – 900 de lei pentru darul de nuntă. În cazul în care acesta vine însoțit, suma se va dubla.

Specialiștii în organizarea evenimentelor afirmă că valoarea darului de nuntă poate fi influențată și de ziua în care are loc nunta. De exemplu, pentru un eveniment organizat într-o sâmbătă, invitații vor pune în plic aproximativ 1.750 – 2.000 de lei. În cazul în care nunta are loc într-o duminică, suma estimată pentru darul de nuntă va fi între 1.600 și 1.800 de lei.

Nașii de nuntă vor fi cei mai afectați financiar, fiind nevoiți să scoată din buzunar un dar în valoare de 3.200 – 3.550 de lei, aproape dublu față de suma oferită de invitați. În cazul în care nașii vin însoțiți de un copil, vor trebui să suplimenteze suma oferită ca dar.

Lovitură pentru români! La cât ar putea ajunge darul de nuntă în toamnă. Se vor scoate mulți bani din portofel
Sursa: Social media

Darul de botez și implicațiile valului de scumpiri

Valul de scumpiri va afecta nu doar nunțile, ci și botezurile. Un prieten apropiat al unor părinți care se pregătesc să-și boteze copilul a relatat că va oferi în dar aproximativ 900 – 1.000 de lei pentru micuțul încreștinat, în cazul în care vine singur. În situația în care vine însoțit, suma oferită va fi suplimentată. La rândul lor, nașii vor trebui să ofere un dar consistent, cuprins între 1.600 – 1.800 de lei. Colegii de serviciu și vecinii vor trebui să ofere și ei un dar mai mare, suma în plic pornind de la 650 de lei și putând ajunge până la 800 de lei, conform Inpact.ro.

Impactul valului de scumpiri asupra nunților

Organizatorii de evenimente susțin că nunțile vor deveni o povară financiară din cauza valului de scumpiri. Atât cuplurile care își unesc destinele, cât și cei care participă la eveniment vor resimți dificultăți financiare. Datele indică faptul că plicul cu darul de nuntă va fi mai greu de umplut în toamna acestui an, cu aproximativ 15-20% mai mult față de începutul anului.

Având în vedere creșterea prețurilor și impactul asupra bugetului personal, este posibil ca mulți români să fie nevoiți să reevalueze sumele pe care le oferă ca daruri de nuntă și botez. Este important să se aibă în vedere bugetul personal și să se ofere în funcție de posibilități