Croația a intrat în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Doar că schimbările care au avut loc în țară au dat peste cap economia. Prețurile au atins noi recorduri, iar Guvernul acuză comercianții că încearcă să-i păcălească pe oameni.
Anul 2023 este un moment de schimbare pentru Croația, care este cel mai nou membru al Spațiului Schengen. Pe lângă faptul că a intrat în spațiul fără controale la graniță, țara a mai făcut o modificare importantă. A trecut la euro, însă această decizie s-a dovedit una nocivă pentru populație.
Croații se confruntă cu prețuri record la rafturi odată cu această creștere. Schimbarea la noua monedă le-a oferit un prilej comercianților să aplice scumpiri fără precedent, asta chiar dacă inflația țării este de 13,5%.
În acest context, Guvernul acuză comercianții că au încercat să păcălească populația. Davor Filipović, Ministrul croat al Economiei a anunțat că poartă discuții cu reprezentanții acestui sector.
El a mai declarat, de asemenea, că vor exista repercusiuni pentru care au profitat de schimbare și de populație în aceasta perioadă.
Am discutat cu reprezentanții lanțurilor de magazine despre creșterea continuă a prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice și despre conversia kunei în euro. (…) Lanțurile de magazine își măresc prețurile de la o lună la alta. Acum, când introducem moneda euro, acestea cresc prețurile și încearcă să înșele cetățenii croați.(…) Oricine va încerca să profite de această situație de trecere la euro nu va reuși, noi vom proteja cetățenii.
Ce se întâmplă cu România și cu aderarea la Schengen
Croația a fost singura țară care a intrat în Schengen, după votul din 8 decembrie din JAI. Aderarea Românei și Bulgariei a fost blocată de Austria și Olanda.
Guvernul de la Haga a explicat că țara noastră ar trebui să intre în spațiul fără granițe, însă a fost obligată să se opună deoarece votul era la comun cu cel pentru bulgari. În schimb, ministrul de interne de la Viena, Gerhard Karner, i-a umilit pe români și a adus acuzații nefondate românilor.
De atunci, liderii români și europeni au promis măsuri pentru intrarea României în Schengen. Cei mai mulți s-au arătat dornici să repare nedreptatea făcută de Austria.
Dar chiar și așa, totul pare că a rămas doar în stadiul de promisiuni. Suedia a preluat președinția UE, dar până acum nicio declarație despre extinderea Schengen. Iar anii ce urmează nu se anunță unii în care statele europene să prezinte interes pentru acest subiect, mai ales că urmează alegeri.