Procurorii DNA au obținut o victorie în procesul de la Curtea de Apel Cluj, unde au solicitat reluarea judecății la Tribunalul Maramureș referitoare la confiscarea sumei primite ca mită de către fostul edil din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, într-un dosar de corupție mai vechi.

Dosarul în care Cătălin Cherecheș a fost judecat pentru luare de mită a avut loc în 2013. Cu toate că faptele s-au prescris, el a fost achitat în prima instanță.

Cu toate acestea, DNA a constatat că Tribunalul Maramureș nu a emis o hotărâre cu privire la confiscarea specială a sumei de 150.000 de dolari și a făcut apel în acest sens.

Care este starea fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Avocatul din Germania: Este complicat...!

Cătălin Cherecheș își poate pierde averea

Apelul a fost acceptat, iar dosarul a fost trimis înapoi la Tribunalul Maramureș, pentru ca judecătorii să se pronunțe în privința confiscării banilor.

Suma respectivă a fost primită în 2013 ca mită pentru a elibera o autorizație de tranzit pentru vehicule de mare tonaj în municipiul Baia Mare, iar banii au fost primiți de la o firmă controlată de un cetățean elvețian.

Recent, în acest an, Cătălin Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare. În prezent, el se află în închisoarea din Munchen și încearcă să scape de detenție.

Cum se apără Cherecheș

Echipa de avocați a fostului primar susține că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil, deși acesta a părăsit România cu buletinul vărului său în ziua în care a fost pronunțată sentința de cinci de ani de închisoare pentru luare de mită.

Cătălin Cherecheș a angajat al treilea avocat specializat în drepturile omului pentru a se ocupa de acest caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Controlul averii lui Cătălin Cherecheș

Confiscarea sumei de 150.000 de dolari a fost stabilită în urma procesului inițial, însă aceasta nu a fost pusă efectiv în aplicare până acum.

Decizia Curții de Apel Cluj este în favoarea procurorilor DNA, care doresc să recupereze banii proveniți din acte de corupție. Această confiscare este doar una dintre multele măsuri luate împotriva celor acuzați de corupție în România. Statul român încearcă să recupereze prejudicii în cazurile de corupție și să aplice sancțiuni adecvate pentru infracțiunile comise.

Există o lege specială care permite confiscarea bunurilor dobândite din acte de corupție, iar aplicarea acesteia este o prioritate pentru autorități.

Averea ilicită câștigată prin corupție este considerată prejudiciu adus statului și este confiscată în întregime sau în parte, în funcție de hotărârile instanțelor de judecată.

Scopul principal al confiscării este de a descuraja actele de corupție și de a asigura că cei găsiți vinovați de astfel de fapte suportă consecințele legale și își pierd beneficiile obținute prin metode ilegale.

În cazul lui Cătălin Cherecheș, confiscarea unei părți din averea sa este o măsură pe care procurorii DNA o consideră necesară pentru a restabili justiția și pentru a recupera prejudiciul adus în urma actelor de corupție.

Aflarea în drepturile și averea dobândite prin corupție poate servi și ca exemplu pentru ceilalți care ar putea fi tentați să comită infracțiuni similare.

Confiscarea banilor obținuți ilegal este o măsură legală și eficientă de combatere a corupției și de asigurare a unei societăți mai corecte și mai transparente.