UE respinge solicitările Austriei. Nu va fi niciun gard în Bulgaria la granița cu Turcia
Are loc prima reuniune JAI după votul din 8 decembrie pentru Schengen. Austria a pus deja pe masă solicitările sale, după vizita cancelarului Nehammer în Bulgaria. Doar că Uniunea Europeană nu este de acord cu cerințele austriecilor.
Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, ia parte la reuniunea Consiliului Justiției și Afacerilor Interne din 26 ianuarie 2023. Și după ce a blocat aderarea României la Schengen, oficialul are o serie de solicitări pentru Uniunea Europeană.
Amintim că ministrul s-a deplasat în Bulgaria la începutul acestei săptămâni, împreună cu cancelarul Karl Nehammer. Cei doi oficiali austrieci au fost primiți de președintele bulgar Rumen Radev.
Scopul vizitei celor doi oficiali austrieci a fost să facă o „inspecție” la granița Bulgariei cu Turcia. Ei au garantat că vor oferi sprijin bulgarilor pentru întărirea securității la frontierele UE. Și ca să facă acest lucru, se crede că construirea unui zid este cea mai bună opțiune.
Doar că soluția găsită de austrieci nu este deloc văzută cu ochi buni de JAI. Karner a solicitat fonduri pentru Bulgaria și pentru construirea barierei la graniță, dar Uniunea Europeană a refuzat.
Comisarul European, Ylva Johansson, a transmis că nu se vor aloca bani pentru asemenea construcții în statele europene.
În bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru aşa ceva. Prin urmare, dacă dăm bani pentru ziduri şi garduri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri., a spus Ylva Johansson.
Cât despre costul pentru construirea unui zid, acesta ar fi unul enorm. Două miliarde de euro ar fi necesare pentru ridicarea unui gard la frontieră, a declarat Nehammer în Bulgaria.
Austria a blocat intrarea României în Schengen
Cancelarul Austriei s-a deplasat în Bulgaria, în timp ce România a fost lăsată pe dinafară. Amintim că Gerhard Karner a blocat aderarea țării noastre în Schengen, pe motiv că suntem responsabili pentru valul de migranți ilegali din Europa.
Atunci, oficialul austriac a promis că se vor lua măsuri, atât pentru Bulgaria, cât și pentru țara noastră. Dar până acum, doar vecinii noștri au primit o vizită, în timp ce România a fost lăsată pe plan secund.
Înainte de vizita sa în Bulgaria, cancelarul Karl Nehammer a subliniat că nu-și schimă votul pentru Schengen. Asta cel puțin până când UE nu va lua măsuri să rezolve problemele reclamate de Viena cu migranții ilegali.