În acest moment, Guvernul României discută introducerea mai multor taxe și impozite. Totuși, anumiți români ar putea să beneficieze de câteva lucruri. De exemplu, persoanele care primesc un salariu minim pe economie ar putea să aibă zero impozit, iar părinții care au mai mulți copii vor avea deduceri pentru pensii private sau cheltuieli cu afterschool. Pe de altă parte, persoanele cu salarii mai mari decât cel al președintelui vor plăti impozit progresiv.
Conform Antena 3, în jurul orei 16:00 va avea loc o ședință a coaliției de guvernare în care se vor discuta aceste măsuri. Momentan, nu s-a anunțat nimic oficial de către guvernanți.
Taxe și impozite mai mari pentru acești români
Impozitul progresiv s-ar putea aplica bugetarilor care au salarii mai mari decât venitul Președintelui dar și celor care primesc pensii speciale.
Coaliția se gândește și la o cotă de impozitare diferită față de ceea ce avem în prezent, astfel.
- 0% pentru cei cu salariul minim şi cu patru copii
- 5% pentru cei cu salariul minim şi cu trei copii
- 7% pentru cei cu salariul minim şi cu doi copii
- 10% pentru cei cu salariul minim şi un copil
- 15% pentru cei cu salariul mediu
De asemenea, sunt șanse ca Guvernul României să ia decizia de a face anumite deduceri și pentru unele categorii de cheltuieli, cum ar fi următoarele:
- cheltuieli cu after school pentru copii
- cheltuieli cu asigurarea medicală
- cheltuieli cu pensia privată
Pe de altă parte, impozitele pentru case ar putea crește cu până la 60% începând de anul viitor, pentru că vom plăti impozite pe locuințe în funcție grila notarială și nu în funcție de zona în care locuim.
Impozit mai mare pentru jocurile de noroc
De asemenea, printre măsurile fiscale pe care le pregătește coaliția de guvernare se află și impozitul pentru câștigurile din jocurile de noroc. Acesta se va majora, cel mai probabil la 40%. Acest procent ar urma să vizeze absolut toate jocurile de noroc.
Conform Profit.ro, cotele de impozitare sunt, în acest moment, de 1%, 16% și 25%. De exemplu, la un premiu de 500.000 de lei, se va plăti 1% pentru partea de până la 66.750 lei inclusiv, 16% pentru segmentul din premiu aflat între 66.750 lei și 445.000 lei, precum și 25% pentru partea din premiu care trece de 445.000 de lei.
O variantă inițială avută în vedere în cadrul negocierilor era pentru o cotă unificată de 20%.