Reclamă
Reclamă

Peste 800 de locuitori ai orașului Denver din Colorado, care nu aveau adăpost, au primit 1.000 de dolari pe lună timp de un an, iar aproape jumătate dintre ei au reușit să își găsească locuințe, potrivit Business Insider. Programul, denumit Proiectul pentru Venitul de Bază din Denver, a fost lansat în toamna anului 2022 și a vizat persoane aflate în situații de vulnerabilitate, precum cei care trăiau în mașini, adăposturi temporare sau în aer liber.

Jarun Laws, în vârstă de 51 de ani, se numără printre beneficiarii acestui program. „Programul mi-a permis să obțin un apartament temporar mobilat, să îmi petrec mai des timpul cu copiii și să găsesc un job mai bine plătit”, a declarat Laws.

Participanții au primit banii fără nicio condiție adițională și puteau să îi cheltuiască pe orice aveau nevoie. Raportul publicat după un an de la începutul proiectului arată că 45% dintre participanți și-au găsit o casă sau un apartament în decurs de 10 luni de la primirea veniturilor. De asemenea, aceștia au făcut mai puține vizite la urgențe și au avut nevoie mai rar de servicii de adăpost temporar sau de detenție.

Reclamă

Programul a fost structurat în trei grupe: un grup a primit 1.000 de dolari pe lună timp de un an; alt grup a primit 6.500 de dolari de la început și, apoi, 500 de dolari pe lună; iar al treilea grup, de control, a primit doar 50 de dolari pe lună. Fondurile i-au ajutat pe beneficiari să acopere costurile pentru transport, igienă, haine, alimente, chirie, servicii medicale și alte datorii.

Persoanele care au primit 1.000 de dolari pe lună sau suma inițială mai mare au avut mai multe șanse să găsească un job stabil. În plus, participanții au putut să își petreacă mai mult timp cu familia și prietenii, iar părinții au putut să își sprijine copiii și nepoții mai bine. Cu toate acestea, multe familii și-au exprimat temerea că nu vor putea să își plătească facturile odată ce plățile vor fi întrerupte.

Jarun Laws a fost nevoit să se mute din nou în mașină după ce nu a mai primit bani în cadrul programului. Programul a fost extins în ianuarie pentru încă șase luni, iar orașul Denver, Colorado Trust și o fundație anonimă au finanțat inițiativa cu o sumă de 9,4 milioane de dolari.

Acum, autoritățile din Denver încearcă să strângă alte fonduri pentru a continua programul pentru al treilea an.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro