Localnicii din Dharavi, una dintre cele mai mari mahalale din Asia, se tem că viețile lor sunt amenințate de planurile ambițioase ale miliardarului Gautam Adani, care dorește să transforme zona într-un „oraș de ultimă generație și de clasă mondială”.
Dharavi, cunoscută și din filmul Slumdog Millionaire câștigător la Premiile Oscar în 2008, este un labirint haotic, plin de mici întreprinderi, de la brutării la măcelării și frizerii. Aceste magazine deservesc o populație de aproximativ 1 milion de oameni care trăiesc aglomerați în clădiri înghesuite și alei strâmte.
Mulți dintre locuitori sunt imigranți și artizani veniți din alte părți ale Indiei, iar afacerile lor generează venituri anuale de 1 miliard de dolari, fiind o sursă esențială de trai pentru multe familii. Mahalaua se confruntă însă cu provocări majore, inclusiv aglomerație extremă și lipsa accesului la apă curentă și toalete curate.
Totul s-ar putea schimba dacă Gautam Adani, magnatul infrastructurii, va reuși să își ducă planurile la capăt. „Un nou capitol de mândrie și intenție a început. Este o șansă istorică pentru noi să creăm un nou Dharavi al demnității, siguranței și incluziunii”, a scris Adani pe site-ul companiei sale după ce a câștigat dreptul de a dezvolta zona în 2022.
Reacțiile din partea locuitorilor sunt împărțite. Unii sunt plini de speranță și pregătiți pentru o schimbare, în timp ce alții sunt sceptici, temându-se că vor pierde casele și afacerile. „Când se întâmplă redezvoltarea, singurul lucru pe care îl doresc este să fiu relocat în același loc”, a spus Masoom Ali Shaikh, localnic și proprietar al unui atelier de pantofi.
Proiectul, care ar urma să dureze șapte ani, prevede reabilitarea și relocarea a aproximativ 1 milion de oameni. La finalizarea proiectului, locuitorii ar urma să aibă acces la îngrijiri medicale, facilități de agrement, spații deschise, un spital, o școală și alte facilități.
Conform autorităților, locuitorii de la parter care au trăit în Dharavi înainte de anul 2000 vor primi o unitate gratis de cel puțin 32 de metri pătrați. Cei care trăiesc la etaje superioare sau care s-au mutat în perioada 2000-2011 vor primi locuințe de 28 de metri pătrați, aflate la cel mult 10 kilometri de Dharavi și o compensație de 250.000 de rupii (aproximativ 3.000 de dolari).
Cei care s-au mutat în Dharavi după 2011 vor primi și ei locuințe în regiune, dar vor trebui să plătească chirie guvernului. Totuși, mulți dintre locuitori nu au documentele necesare pentru a fi eligibili pentru aceste opțiuni de relocare. Doar circa 50.000 de localnici, aproximativ 5% din populația totală, au documentele necesare.
Adani desfășoară unele dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură din India, inclusiv cea mai mare centrală de energie curată din lume.