Președintele lituanian Gitanas Nauseda a anunțat că Lituania va aloca între 5% și 6% din PIB pentru finanțarea nevoilor de apărare în fiecare an între 2026 și 2030. Decizia vine pe fondul războiului Rusiei în Ucraina, care a determinat NATO să își consolideze flancul estic și să își sporească cheltuielile, conform AFP, citat de Agerpres.
Nivelul minim actual al cheltuielilor de apărare în cadrul NATO este de 2% din PIB, dar unii membri alocă deja mai mult. Polonia, de exemplu, a alocat anul trecut 4,12% din PIB, intenționând să cheltuiască 4,7% pentru apărare în 2025. În același an, Lituania va aloca între 3% și 4% din PIB.
„Am convenit să alocăm între 5 și 6% din PIB pentru apărare în fiecare an între 2026 și 2030″, a declarat Nauseda după o reuniune a Consiliului de Securitate din Lituania. Bugetul anual va trebui aprobat de Parlament.
Ministrul lituanian de externe, Kestutis Budrys, a spus că „vremurile dificile necesită decizii și o guvernare îndrăzneață”. Încurajând alți aliați să urmeze exemplul Lituaniei, el a adăugat că „era strategiilor pasive a luat sfârșit”.
Lituania, membră a UE și NATO, cu o populație de 2,8 milioane de locuitori, se numără printre cei mai fervenți susținători ai Ucrainei, temându-se că ar putea fi următoarea țintă a Rusiei în cazul unei victorii în războiul împotriva Kievului. Nauseda a subliniat necesitatea intensificării eforturilor de consolidare a capacităților de apărare și descurajare, afirmând că „securitatea noastră este asigurată de apartenența la NATO, dar va fi eficientă doar dacă suntem pregătiți să ne apărăm”.