Lipsa licitaţiei pentru plajele din România îngrijorează autorităţile

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a declarat recent că procesul de licitație pentru plajele de pe litoralul românesc nu a fost încă inițiat, ridicând preocupări privind pregătirile pentru sezonul estival, în special cu aproximarea sărbătorii de 1 Mai, când afluența pe litoral este semnificativă.

Oprea a exprimat în cadrul unei intervenții la Prima News îngrijorarea că absența acestor proceduri ar putea duce la costuri mai mari pentru închirierea șezlongurilor, sugerând chiar o potențială creștere a prețului până la 100 de lei. Ministrul a subliniat importanța accesului turiștilor români la oportunități de relaxare pe litoralul românesc, evidențiind nevoia de colaborare între autoritățile locale și ministere pentru optimizarea acestui sector.

Discuțiile purtate de Oprea cu autoritățile din Mangalia vizează întărirea relațiilor între diferitele nivele guvernamentale și organizațiile locale, precum și cu entitatea Plajele Române, pentru a asigura o organizare eficientă a spațiilor de pe litoral. Acesta a menționat, de asemenea, necesitatea unor perioade de concesiune mai lungi pentru antreprenori, argumentând că duratele scurte de concesiune contribuie la majorarea tarifelor și pot descuraja turismul intern.

În concluzie, nepregătirea procedurilor de licitație pentru plajele de pe litoral riscă să influențeze negativ industria turistică, afectând atât operatorii economici, cât și accesul turiștilor la opțiuni de relaxare accesibile pe plajele românești.