Agricultura și industria alimentară din România se confruntă cu o criză de specialiști, determinând antreprenorii să recruteze angajați încă din băncile facultății. În acest context, în Iași a fost organizată recent o bursă a locurilor de muncă, unde unii studenți au reușit să își găsească rapid un loc de muncă.
Cătălina Carmaciu, studentă la master în domeniul alimentar, a participat la târg în căutarea unei oferte mai atractive. Ea își dorește să obțină un doctorat, dar nu exclude o carieră în industrie: „Îmi place și industria și munca în fabrică”, a declarat Cătălina.
Alți studenți și-au găsit un loc de muncă chiar în cadrul evenimentului. O studentă care a participat la primul său târg a spus: „Am avut norocul de a-mi găsi un post de lucru în domeniul industriei alimentare, la o fabrică de procesare a produselor din carne.”
Gerard Jitareanu, rectorul Universității de Științele Vieții din Iași a afirmat că sunt căutate specializări în domeniul alimentar, agricultură, horticultură, marketing, management și agro-business.
Vasile Stoleru, prorector al Universității de Științele Vieții, ia în considerare datele Institutului Național de Statistică și subliniază că 11% din forța de muncă din România activează în agricultură, dar „mai mult de 90% sunt persoane care nu au experiența necesară”. Salariile în domeniu variază între 3.000 și 12.000 de lei.
8 din 10 studenți ai Universității de Științele Vieții din Iași își găsesc un loc de muncă înainte de finalizarea studiilor, companiile întrecându-se în oferte pentru a-i atrage.
Cătălin Petrache, director de dezvoltare la o companie de consultanță agricolă, afirmă: „Credem în tineri și credem în noutate.”
Petronela Iacob, specialist resurse umane în industria alimentară, își încurajează studenții să aibă răbdare și să aplice cunoștințele teoretice în practică. Conform datelor INS, aproximativ 7% dintre patronii din România au afaceri în domeniul agricol.