Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit marți că incapacitatea Ucrainei de a contracara un atac rusesc săptămâna trecută s-a datorat lipsei rachetelor de apărare antiaeriană, situație care a dus la distrugerea centralei termice Trîpilska, cea mai mare unitate energetică din apropierea Kievului. „Erau 11 rachete care veneau în zbor. Noi le-am distrus pe primele șapte, iar patru (rămase) au distrus (centrala de la) Trîpillia. De ce? Pentru că rămăsesem cu zero rachete,” a explicat Zelenski într-un interviu acordat PBS.

Acest incident subliniază starea de vulnerabilitate în care se află apărarea aeriană a Ucrainei, în contextul în care Rusia își intensifică atacurile asupra sistemului energetic ucrainean. Distrugerea centralei din 11 aprilie a redus semnificativ capacitatea țării de generare a energiei electrice, într-un moment în care Rusia și-a amplificat ofensiva cu rachete și drone vizând infrastructura critică, îndeosebi centralele termice și hidroelectrice.

În urma atacurilor recente, Ucraina a pierdut aproximativ 7 gigawați din capacitatea de generare a energiei, având impact major asupra capacităților termice și de transmisie. Kremlinul justifică aceste atacuri prin dorința de a diminua capacitatea de luptă a Ucrainei, în timp ce Kievul se confruntă cu reticența aliaților occidentali de a furniza sisteme de apărare antiaeriană suplimentare. Germania a răspuns apelurilor urgente ale Kievului, promițând livrarea unui sistem de apărare antiaeriană suplimentar.