Reclamă

Filosoful și scriitorul Gabriel Liiceanu a declarat că scorul neașteptat obținut de Călin Georgescu, fost candidat prorus la alegerile prezidențiale, se explică printr-o criză acută a clasei politice și disprețul alegătorilor față de politicienii care au dezamăgit. „Nu cred că a existat o jignire mai mare în acești 35 de ani decât să aduci în fața unui popor de 20 de milioane de oameni o entitate neeligibilă,” a spus Liiceanu în cadrul emisiunii „În fața ta”.

Liiceanu a subliniat că problema esențială rezidă în declinul democratic al țării: „Am ajuns aici printr-o criză a clasei politice. Acesta este răspunsul sec și scurt. Ce înseamnă o criză a clasei politice? România a încercat după ’90 să se constituie ca stat democratic… Există o ierarhie a democrațiilor, de la cele mature până la democrații eșuate…” a punctat acesta.

Filosoful a criticat și succedarea liderilor politici care, în opinia sa, nu au făcut altceva decât să se complacă într-o stare de mulțumire de sine: „… cei care, primind puterea de la poporul care e suveran în democrație, primind-o, deci, s-au așezat în ea cu o trufie… Bănuiesc că s-a acumulat în conștiința populației un imens dispreț…”

Liiceanu l-a descris pe Călin Georgescu ca pe un extremist prorus cu declarații controversate: „Cuvântul stupefacție îmi vine în minte de câte ori apare acest personaj în față… Indignarea mea merge tot asupra clasei politice și a organismelor care o compun…”

El a adresat critici aspre și la adresa scenariului electoral actual, caracterizând alegerea între mai mulți candidați neconvingători ca fiind o „grozăvie de nemaivăzut”, subliniind nevoia unei viziuni clare și a unei „isprăvi publice” pentru calitatea de candidat: „Conturul e dat în primul rând de o ispravă publică… Mă jignești, mă jignești profund…” a conchis filosoful.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro