Kelemen Hunor, reprezentantul UDMR susține că decizia de a îngheța polițele RCA la nivelul din martie anul trecut nu este o soluție viabilă pe termen lung. De asemenea, acesta a criticat și celelalte măsuri luate în calcul de către autorități legate de acest context.

Kelemen Hunor despre scandalul polițelor RCA

Liderul UDMR și-a expus poziția vizavi de măsurile luate de autoritățile statului în scandalul polițelor RCA. Politicianul susține că înghețarea prețurilor este doar o soluție de moment. De asemenea, Kelemen Hunor crede că amenzile usturătoare nu sunt nici ele calea de rezolvare în acest context.

Măsurile ideale ce ar trebui luate rapid în asemenea situații susține oficialul ar trebui să implice ridicarea licențelor.

Temporar este o variantă, pentru 6 luni de zile. Nu ştiu dacă trebuie la nivelul lui martie 2022. Trebuie o nuanţă, oricum, fiindcă merge pe categorii şi pe firmă şi trebuie să spui, dacă în 2022, în martie era mai mare decât acum, atunci mergi pe preţul actual. Ce se întâmplă pe această piaţă? Sigur putem discuta dacă ASF ştia sau nu ştia, dacă a făcut ce trebuie să facă”,a afirmat oficialul în cadrul unei emisiuni.

Kelemen Hunor a criticat decizia Autorității pentru Siguranța Financiară legat de situație. Politicianul susține că nu sunt necesare amenzile ci retragerea de urgență a licențelor. De asemenea, acesta susține că autoritățile noastre ar trebui să urmeze modelul pieței europene în sfera asigurărilor, aceasta fiind reglementată la nivel de UE. Kelemen Hunor este de părere că și Protecția Consumatorului ar fi trebui să intre pe fir.

Amenzile nu te ajută. Am văzut că şi ASF a dat amenzi de 16 milioane. Aici trebuie să ridici mai repede licenţa, trebuie să schimbi mai repede conducerea, trebuie să retragi mai repede dreptul de vot, fiindcă aici este o piaţă extrem de bine reglementată şi o piaţă reglementată la nivelul UE. Nici Protecţia Consumatorului nu ştiu unde a fost”, a adăugat liderul UDMR.

Ce spune Kelemen Hunor despre crearea unei companii de stat ca soluție pentru piața asigurărilor

Kelemen Hunor a precizat că luarea în calcul a înființării unei companii de stat legată de sfera asigurărilor nu este o soluție, cel puțin pentru moment. Acesta a menționat și faptul că Autoritatea pentru Siguranță Financiară a fost conturată după modelul britanic. Marea Britanie a decis însă să desființeze instituția după o proastă gestionare a pieței.