Guvernul german a abordat o poziție pragmatică în tranziția politică a Siriei după ce șefa diplomației, Annalena Baerbock, a fost întâmpinată cu reticență la Damasc. Noul lider sirian, Ahmed al-Sharaa, a refuzat să îi strângă mâna, imaginile cu incidentul viralizându-se rapid pe rețelele sociale.
În cadrul vizitei oficiale, al-Sharaa a optat să pună mâna pe piept, similar cu gestul făcut față de ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, o alegere care amintește de practici ale unor musulmani rigorişti. Întâlnirea era destinată susținerii drepturilor femeii, potrivit AFP, și a captat interesul internațional.
Publicațiile de știri siriene au desfășurat imagini de la eveniment, dar chipul Annelei Baerbock a apărut blurat, stârnind reacții de la oficialii de la Berlin. Ministerul german de Externe, prin purtătorul de cuvânt Christian Wagner, a menționat că situația a ilustrat dificultățile întâlnite în dialogul internațional. El a specificat că, „Nu putem să vorbim, la scară mondială, doar cu oameni pe ale căror valori şi puncte de vedere le împărtăşim în totalitate.”
În continuare, Wagner a subliniat importanța „exprima clar așteptările” Germaniei și Europei în perioada de tranziție a Siriei. Annalena Baerbock, aflată în misiune diplomatică alături de omologul său francez, a indicat că retragerea mâinii a fost anticipată din momentul sosirii, cu toate că ministrul francez Barrot și-ar fi dorit un alt tip de primire.
Vizita întreprinsă de miniștri reprezintă prima de acest fel după preluarea puterii de către Ahmed al-Sharaa în decembrie, marcând o schimbare notabilă în conducerea Siriei, după plecarea lui Bashar al-Assad. În ciuda ostilității întâmpinate, scopul principal al vizitei nu a fost întemeiat pe gesturile protocolare, ci pe susținerea priorităților diplomatice în regiune.