Reclamă
Reclamă

Liderul laburist britanic Keir Starmer, posibil viitor premier după alegerile de luna viitoare, a exclus ferm revenirea la UE, pe piaţa unică sau în uniunea vamală. El a avertizat că redeschiderea dezbaterii despre Brexit ar aduce „agitaţie”.

„Nu vom reintra în UE, nu vom reintra în piaţa unică sau în uniunea vamală”, a declarat sâmbătă Starmer reporterilor. „Acesta nu este planul nostru. Nu a fost niciodată. Nu am spus niciodată asta ca lider al Partidului Laburist şi nu se află în manifestul nostru”, a punctat el.

Starmer a făcut aceste precizări la un eveniment de campanie în Vauxhall, în sudul Londrei, în contextul în care Kemi Badenoch, secretarul conservator pentru afaceri, a afirmat că laburiştii vor inversa Brexit-ul dacă ar câştiga puterea. Badenoch, posibil candidat la conducerea conservatorilor, a declarat că Brexitul este un proiect de 10-20 de ani pe care un guvern laburist l-ar inversa. Ea a spus pentru The Telegraph: „Ne vor duce înapoi la punctul de plecare. Vor copia doar ceea ce face UE”.

Reclamă

În replică, Starmer a declarat că nu are intenţia de a redeschide problema Brexitului, deoarece referendumul din 2016 a adus „politica într-o stare de agitaţie timp de trei ani” şi „revenirea la acest tip de incertitudine” nu ar ajuta ţara.

„Am votat pentru a rămâne. Am făcut campanie pentru a rămâne”, a declarat liderul laburist. „Dar ceea ce a făcut acel referendum a fost să arunce politica în ape tulburi timp de trei ani. Între 2016 şi 2019, parlamentul nostru nu a putut face nimic. A provocat o incertitudine uriaşă. Şi nu cred că întoarcerea la un astfel de tip de incertitudine ne va ajuta de fapt să ne reconstruim economia, să ne reconstruim ţara, să creştem bunăstarea şi să creăm producţia de care avem nevoie pentru locurile de muncă sigure ale viitorului”, a explicat el.

Starmer a subliniat totuși că, deşi un guvern laburist nu ar reintra în UE, ar căuta un acord mai bun cu Bruxelles-ul în ceea ce priveşte comerţul, cercetarea şi dezvoltarea, apărarea şi securitatea, precum şi educaţia. Întrebat despre faptul că alegătorii mai tineri, care aveau sub 18 ani în 2016, nu au avut un cuvânt de spus cu privire la apartenenţa Regatului Unit la UE, Starmer a spus: „Natura unui referendum este că este o consultare unică, la o anumită dată, şi înseamnă în mod necesar că cei cu drept de vot iau decizia”, a arătat el.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro