Reclamă
Reclamă

Liderii NATO, reuniți miercuri la Washington, și-au exprimat „profundele preocupări” cu privire la apropierea dintre Rusia și China și au denunțat sprijinul Beijingului pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina, potrivit unui comunicat final, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Strângerea parteneriatului strategic între Rusia și China, precum și încercările lor, conjugate, care vizează să destabilizeze ordinea internațională bazată pe reguli și să o remodeleze, provoacă preocupări profunde,” au afirmat liderii NATO la încheierea Consiliului Atlanticului de Nord, cea mai înaltă instanță politică a alianței militare occidentale.

China „joacă de acum un rol determinant în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei,” au adăugat liderii NATO, cerând Beijingului, „în calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU (…) să înceteze să susțină material și politic efortul de război rus”.

Reclamă

În timp ce tot mai multe țări au înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei în urma invaziei în Ucraina, a devenit tot mai clar că președintele rus avea un prieten de încredere – Xi Jinping. Liderul chinez, care cu câteva săptămâni înainte de invazia în Ucraina a susținut că are un parteneriat „fără limite” cu Rusia, a condamnat sancțiunile și a continuat să-și consolideze legăturile cu Putin.

Războiul i-a apropiat pe cei doi lideri și economiile lor – comerțul a atins niveluri record anul trecut, deoarece Rusia și-a majorat importurile de mărfuri cheie din China, iar cumpărătorii chinezi au beneficiat de combustibil rusesc la preț redus.

Statele Unite au declarat că unele exporturi chineze permit Rusiei să consolideze baza industrială de apărare care îi alimentează războiul din Ucraina. China și-a motivat relația comercială cu Rusia, susținând că e parte a relațiilor bilaterale normale. De asemenea, a susținut că își menține o poziție neutră față de război și nu joacă alt rol decât căutarea păcii.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro