Reclamă

Liderii din Grupul celor șapte (G7) promit să accelereze tranziția de la combustibilii fosili în acest deceniu, potrivit draftului declarației care va fi emisă la sfârșitul summitului aflat în desfășurare în Italia. Activiștii de mediu, însă, nu vor fi mulțumiți pe deplin.

„Vom trece de la combustibilii fosili la sisteme energetice verzi într-un mod just, ordonat și echitabil, accelerând acțiunile în acest deceniu critic, pentru a atinge emisii zero până în 2050, în conformitate cu cea mai bună tehnologie disponibilă”, se arată în schița declarației consultată de Reuters.

Alte angajamente privind politica climatică din proiect includ un angajament „de a elimina treptat generarea de energie electrică pe bază de cărbune existentă în sistemele noastre energetice în prima jumătate a anilor 2030”.

Odată cu începerea conferinței COP29 a Națiunilor Unite privind schimbările climatice în noiembrie, liderii Statelor Unite, Canadei, Japoniei, Germaniei, Franței, Marii Britanii și Italiei au declarat că vor prezenta planuri naționale de mediu „mai ambițioase”, potrivit proiectului.

Documentul angajează la un efort colectiv de reducere a emisiilor de metan cu 75% până în 2030, dar, într-o secțiune care îi va supăra pe activiștii de mediu, liderii G7 dau undă verde investițiilor publice în gaze naturale, un combustibil fosil poluant.

„În circumstanța excepțională de accelerare a eliminării treptate a dependenței noastre de energia rusă, investițiile susținute public în sectorul gazelor naturale pot fi adecvate, ca răspuns temporar, sub rezerva unor circumstanțe naționale clar definite”, se arată în proiectul declarației ce va fi transmisă la sfârșitul summitului G7 din Italia.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro