Conflict deschis între Ludovic Orban și Parlamentul României, după ce premierul a declarat că „parlamentarii stau acasă şi nasc tot felul de iniţiative legislative în izolare, fără un contact serios”. Camera Deputaților i-a destinat, în replică, o scrisoare deschisă, pentru „restabilirea adevărului”

„Invitat” în repetate rânduri în Parlament să dea raportul privind măsurile luate în timpul stării de urgență instituite în România, Ludovic Orban a evitat să de ochii cu opoziția, pretextând că Parlamentul momentan nu are activitate și ca va merge atunci când acest fapt se va schimba.

„Eu am anunţat cred că orice parlamentar. Unde să mă duc la Parlament? Că parlamentarii stau acasă şi nasc tot felul de iniţiative legislative în izolare, fără un contact serios. (…) Eu informez periodic cetăţenii privind deciziile pe care le luăm, măsurile pe care le luăm. (…) Când se va relua activitatea parlamentară şi, printr-o procedură parlamentară sau constituţională, voi fi invitat la Parlament, cu siguranţă că voi fi prezent”, spunea Orban, la finalul săptămânii trecute.

Declarația a fost, desigur, considerată un afront de liderii Partidului Social Democrat care au solicitat imediata restabilire a adevărului, în cadrul unei scrisori deschise adoptate în Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

„Stimate domnule prim-ministru, în şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor din 27 aprilie 2020 au fost purtate discuţii cu privire la afirmaţiile pe care le-aţi făcut în spaţiul public referitoare la întreruperea activităţilor Parlamentului în perioada stării de urgenţă şi eventuala participare a dumneavoastră la dezbaterile parlamentare după reluarea activităţii parlamentare. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor vă informează că, în toată această perioadă, Parlamentul României a funcţionat în permanenţă, atât în comisii şi în plen, fiind, de altfel, o obligaţie constituţională, prevăzută de art. 93 din Constituţia României, republicată. O dovadă elocventă a funcţionării Parlamentului este chiar încuviinţarea, în şedinţă comună a celor două Camere, a stării de urgenţă pe întreg teritoriul României şi, respectiv, de prelungire a acesteia”, se arată în documentul semnat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

La finalul ședinței de ieri și președintele grupului parlamentar PSD a avut un comentariu la adresa comportamentului și declarațiilor premierului țării.

„Nu recunoaşte funcţionalitatea Parlamentului României şi îşi doreşte un soi de dictatură, în care doar el şi Guvernul legiferează, deşi Parlamentul este forul legislativ prioritar al ţării”, a declarat Alfred Simonis.

Și gazetarul Cristian Tudor Popescu avertiza după declarația premierului Orban, la finalul săptămânii trecute, că șeful guvernului începe să aibă comportament și discurs de dictator și că Parlamentul face exact ceea ce este indicat în această perioadă, lucrează de acasă.

 

 

 

 

Distribuie