Un bărbat aflat pe lista „Most Wanted” a Poliției Spaniole a fost prins în România, ascunzându-se de ani de zile într-o locuință de la marginea Bucureștiului, de unde a condus o grupare infracțională specializată în fraude cibernetice care au generat venituri ilegale de peste 10 milioane de euro.

Daniel M.V., din Murcia, a fost capturat la București în urma unei operațiuni speciale în care au fost implicate mai multe structuri de poliție din Spania, în colaborare cu autoritățile române, operațiune denumită Kalinka-Tirano.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Interne spaniol, ancheta în acest caz a început în 2021, când cinci persoane au reclamat că au fost escrocate după ce le-au fost deturnate conturile de WhatsApp. Pe parcursul cercetărilor au fost adunate peste 300 de plângeri pentru diferite tipuri de escrocherii, cum ar fi închirieri de case de vacanță inexistente și împrumuturi prin uzurparea de identități.

Cinci membri ai grupării au fost identificați în Murcia, Malaga, Alicante și Tenerife. Autoritățile spaniole au stabilit că liderul acesteia, un cetățean spaniol de origine murciană, împotriva căruia au fost începute 33 de anchete judiciare în toată Spania, era fugit în România de câțiva ani, de unde și-a desfășurat în continuare activitatea criminală.

Liderul grupării își achiziționase o imprimantă performantă pentru tipărirea documentelor de identitate folosite pentru a deschide electronic conturi bancare cu identități uzurpate sau false, în vederea spălării banilor obținuți în mod fraudulos, pe care ulterior i-a folosit pentru achiziționarea de criptomonede. De asemenea, își crease 55 de identități false de care s-a folosit în activitățile infracționale.