Reclamă
Reclamă

Lia Zaurbekova a evadat din Rusia după ce a fost urmărită de membri ai familiei sale ce încercau să o răpească pentru a o aduce înapoi în Cecenia. Într-o serie de mesaje înregistrate cu telefonul dintr-o toaletă dintr-o secție de poliție din Moscova, Zaurbekova a avertizat că s-ar putea să fie ultima dată când cineva va mai auzi de ea dacă va fi capturată.

„Mi-era teamă. Am înțeles că depășisem un moment din care nu mai era cale de întoarcere. Nu voiam să dispar în tăcere,” a povestit Zaurbekova în primul ei interviu după ce a scăpat din Rusia.

Zaurbekova, în vârstă de 19 ani, a fugit din apartamentul părinților ei din Moscova după ani de zile în care a fost supusă „violențelor fizice și psihologice, controlului total și restricției libertății.” Cursa a continuat cu tatăl ei și alți bărbați ceceni, inclusiv rude îndepărtate, care au descoperit ascunzătoarea ei.

Reclamă

După ce a reușit să scape din nou, refugiindu-se într-o secție de poliție, familia sa a înconjurat secția, așteptând ca ea să iasă, în timp ce Zaurbekova implora poliția să o protejeze.

„Știam că dacă pun mâna pe mine era sfârșitul. Am decis că mă voi omorî. Nu i-aș fi lăsat să o facă,” a spus Zaurbekova dintr-o locație secretă.

Zaurbekova este doar una din multele femei cecene care încearcă să scape dintr-o societate opresivă și sexistă susținută de liderul cecen, Ramzan Kadîrov. Femeile care încearcă să fugă se tem că ar putea fi ucise în cadrul așa-numitelor „crime de onoare.”

Clipurile video înregistrate de Zaurbekova au atras atenția presei din Rusia și a regimului din Cecenia. Adam Delimhanov, un apropiat al lui Kadîrov, a promis că va interveni personal pentru a o aduce pe Zaurbekova înapoi la familia ei.

În acea noapte, pe data de 17 mai, avocatul lui Zaurbekova a ajutat-o să părăsească secția de poliție pe ascuns și să plece la aeroport, de unde a plecat spre o locație necunoscută.

Zaurbekova și mama ei s-au mutat la Moscova când ea avea 16 ani. În tot acest timp, Zaurbekova nu avea voie să meargă la școală sau să iasă din casă fără permisiunea părinților.

„Mulți ani am fost tratată ca un obiect, fără nicio considerație pentru ceea ce îmi doream cu adevărat,” a spus ea. „Trebuie să mă redescopăr și să învăț să trăiesc din nou.”

Cu toate acestea, teama că va fi prinsă și adusă înapoi în Cecenia continuă să o bântuie. Tatăl Liei Zaurbekova, Beslan, a declarat în presa rusă că o va căuta în continuare.

„Sunt în siguranță, vă rog doar să nu mă căutați. Uitați că exist,” a spus Zaurbekova către familia ei.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro