Leurda, cunoscută și sub denumirea de usturoi sălbatic, este unul dintre ingredientele cheie ale primăverii, datorită beneficiilor sale nutriționale și medicinale. Aceasta este o sursă bogată de potasiu, magneziu, fier, cupru, calciu, vitamine A și C, vitamine din complexul B și fibre. Printre beneficiile sale se numără detoxifierea corpului, protejarea ficatului, curățarea sângelui, scăderea colesterolului rău, protejarea inimii și rinichilor, prevenirea virozelor respiratorii și combaterea asteniei de primăvară.
Există diverse moduri de a include leurda în dieta zilnică, printre care se numără prepararea untului de leurda sau conservarea acesteia în ulei sau oțet pentru a o folosi pe tot parcursul anului. O rețetă populară de unt de leurda include 6-8 frunze de leurda, 75g ulei de cocos, 1 linguriță suc de lămâie, ulei de măsline, sare și piper. După ce frunzele sunt tăiate cât mai fin, uleiul de cocos se topește într-un castron, peste o oală cu apă fierbinte. Usturoiul și restul ingredientelor se adaugă în uleiul topit și se amestecă până la omogenizare. Acest unt de leurda este delicios pe cartofi dulci la cuptor, legume verzi sau pâine caldă.
Pentru a conserva leurda în ulei, sunt necesare 500 g frunze de leurda, 500 ml ulei de măsline organic, presat la rece și 1 linguriță de sare naturală. Frunzele de leurda curate și complet uscate se pun într-un blender sau robot de bucătărie cu ulei și sare și se amestecă până capătă consistența unui piure. Se păstrează în frigider într-un borcan de sticlă, cu un strat de ulei de măsline deasupra.
De asemenea, leurda poate fi folosită pentru a prepara un delicios humus. Ingrediente necesare sunt 2 căni de dovlecei verzi, o mână mică de leurda, ¾ cană de tahini (pastă de susan), ¼ cană ulei de măsline, ½ cană suc de lămâie, 1 linguriță pudră de chimion și 1 linguriță paprika.
În această perioadă, leurda, urzicile, ștevia, salata verde și ceapa verde sunt găsite din abundență și ar trebui consumate cât mai des pentru a beneficia de proprietățile lor. Aceste verdețuri proaspete reduc efectele inflamatorii în organism, îmbunătățesc aspectul tenului, au efect detoxifiant, protejează inima și oasele, întăresc sistemul imunitar și au un efect benefic asupra creierului.