Reclamă
Reclamă

Modificările legislative care le permit persoanelor homosexuale să înregistreze parteneriate civile destinate cuplurilor de acelaşi sex au intrat în vigoare în Letonia luni, după ce amendamentele relevante au fost adoptate în Parlamentul de la Riga în noiembrie 2023, informează DPA.

Primul cuplu de acelaşi sex a înregistrat un astfel de parteneriat la scurt timp după miezul nopţii de duminică spre luni, a raportat postul naţional de radio din Letonia.

„Introducerea parteneriatului civil reprezintă un semnal important al faptului că toate familiile din Letonia vor fi protejate, apreciate şi recunoscute”, a declarat Kaspars Zalitis, directorul asociaţiei Dzivesbiedri (Partener de Viaţă), citat de Agerpres. „Acest moment aşteptat multă vreme va schimba în bine vieţile multor oameni”, a adăugat el.

Reclamă

Preşedintele leton Edgars Rinkevics, care a anunţat public în 2015 că este gay, şi prim-ministrul ţării, Evika Silina, au salutat această modificare legislativă prin intermediul unor mesaje publicate pe reţeaua de socializare X.

Noua lege, care rămâne controversată în Letonia, nu face din parteneriatul civil un echivalent al căsătoriei, după cum s-a precizat foarte clar în lege în momentul adoptării amendamentului. Constituţia letonă defineşte în continuare căsătoria ca o uniune între un bărbat şi o femeie.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro