Reclamă

Leonid Sluțki, șeful Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat a Rusiei, a evidențiat vineri asemănarea situației din România după anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale cu „modelul scenariului ucrainean din 2004”. Acesta a acuzat „dictatura brutală” a forțelor prooccidentale, care, potrivit lui, se tem de succesul unor lideri precum Viktor Orban, și a prognozat „colapsul inevitabil al ordinii mondiale unipolare”, relatează TASS.

„În mod evident, Occidentul și apropiații săi de la București nu s-au putut împăca cu alegerea poporului român în primul tur al alegerilor prezidențiale și au pornit scenariul ucrainean din 2004”, a transmis Sluțki pe canalul său Telegram. El a făcut referire la protestele de stradă cunoscute drept „revoluția portocalie”, care l-au adus la putere pe liderul prooccidental Viktor Iușcenko în Ucraina.

Curtea Constituțională a României a anulat rezultatele primului tur, în care câștigător a fost desemnat Călin Georgescu, din cauza unei presupuse ingerințe rusești, a menționat Sluțki. Cu toate acestea, el a argumentat că Georgescu cu greu poate fi numit un candidat pro-rus, deoarece acesta apără interesele naționale, opunându-se agendei Washingtonului și Bruxelles-ului.

„Georgescu însuși a respins în mod repetat legăturile cu Rusia, subliniind că îi pasă doar de problemele României și de ‘pacea mondială’. Nu există niciun motiv să nu credem acest lucru.”, a adăugat Sluțki, susținând că Rusia nu a intervenit în alegerile din România, similar cu alte state, respectând principiile non-interferenței în afacerile suverane.

Sluțki a menționat că „apologeții hegemoniei occidentale” încearcă să blocheze pătrunderea forțelor politice constructive în Europa cu prețul dictaturii brute și încălcării legii.

Leonid Sluțki este liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR), cunoscut pentru orientarea ultranaționalistă, fiind aliniat cu Kremlinul. TASS a subliniat că „revoluția portocalie” a dus la tulburări politice considerabile în Ucraina între sfârșitul lui noiembrie 2004 și ianuarie 2005. Mulți observatori au considerat alegerile respective ca fiind compromise de corupție și fraudă electorală.

Protestele declanșate atunci au dus la anularea rezultatelor și repetarea scrutinului, sub o supraveghere strictă internațională. Viktor Iușcenko a obținut victoria cu 52% din voturi, iar revoluția a marcat un moment important în istoria politică a Ucrainei. Rezonanța acestor evenimente este folosită acum de politicianul rus pentru a comenta asupra situației politice din România.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro