Leo Varadkar și-a prezentat oficial demisia din postul de prim-ministru al guvernului Irlandei, Simon Harris fiind așteptat să preia conducerea guvernului de marți. După patru ani în această funcție, Varadkar a declarat că este pregătit pentru „un capitol diferit” în viața sa.

Varadkar, în vârstă de 45 de ani, a ajuns la reședința oficială a președintelui Irlandei, Michael D. Higgins, unde a înmânat demisia secretarului general al președintelui. El va rămâne prim-ministru interimar până când succesorul său va fi votat oficial de parlament.

Anunțând demisia sa acum trei săptămâni, Varadkar a surprins națiunea și a spus că va lua o decizie cu privire la candidatura sa pentru următoarele alegeri generale pe parcursul verii. El și-a exprimat anticiparea pentru o „vacanță de vară decentă”, prima după o lungă perioadă.

În mandatul său, Varadkar a subliniat atingerea acordului Brexit, conducerea țării în timpul pandemiei și situația economică favorabilă a Irlandei. Totuși, a admis că își reproșează prudența excesivă în anumite perioade în ceea ce privește investițiile în infrastructură.

Simon Harris, în vârstă de 37 de ani, urmează să devină marți cel mai tânăr prim-ministru din istoria Irlandei, după ce partidul la guvernare este așteptat să-l voteze în această funcție. Varadkar i-a oferit sfaturi succesorului său, încurajându-l să aibă încredere în instincții și intuiția proprie.