Numeroase fotografii in care apar camioane ce transporta busteni au circulat in aceasta perioada pe internet. Intrebat despre aceasta situatie, Ministrul Mediului a tinut sa explice ca imaginile nu au legatura cu tara noastra.

 

      “Înţeleg emoţia pe care românii o trăiesc când văd transporturi de buşteni care circulă pe drumurile publice, pe calea ferată, când privesc materialele acestea video sau citesc postări şi articole de presă mai mult sau mai puţin fundamentate. Înţeleg puterea emoţională a amintirilor recente, când, din lipsa unui cadru legislativ mai ferm, a controalelor poate mai ferme, am văzut cum multe dintre pădurile României au dispărut de pe hartă. (…) Zilnic este lansată şi alimentată pe Facebook, pe reţelele de socializare, o avalanşă de mesaje toxice.” a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului.

Mai mult, acesta sustine ca in anul 2020 nu a iesit din Romania nici macar un camion incarcat cu busteni, iar imaginile respective sunt incercai de a manipula cetatenii romani.Ministrul a sustinut ca faptul poate fi confirmat inclusiv de catre Ministerul Transporturilor care nu are inregistrat pana in prezent vreun transport feroviar de lemn.

    ”Am văzut poze, clipuri, cu zeci de mii de share-uri. Acestea au un singur scop: să inducă tuturor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile româneşti. După atâta campanie de fake-news am ajuns la o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal material lemnos este considerat transport ilegal. ” a mai adaugat Ministrul Transporturilor din Romania.

Costel Alexe a tinut sa precizeze si faptul ca România a fost afectată de fenomenul doborâturilor naturale de păduri, la fel ca şi alte ţări europene. Potrivit datelor furnizate tot de catre Ministerul Mediului in prezent in Romania peste 170.000 de oameni lucreaza in industria mobilei. In mod evident toate aceste locuri de munca ar putea fi puse in pericol de exploatarea lemnului.