Legume și fructe eco, carne directe de la producător și mai puțin zahăr. Cam astfel se conturează alegerile românilor din ultima perioadă. Deși au o putere de cumpărare destul de mică, aceștia și-au schimbat mult direcția în ceea ce privește sectorul alimentar. Un studiu recent a arătat că tot mai mulți români optează spre a cumpăra alimente mai sănătoase.
Legumele și fructele eco, la mare căutare
Un studiu realizat de Asociația CIPRA dezvăluie că 8 din 10 români au adoptat o alimentație mai sănătoasă. Majoritatea au pus accent pe legume, fructe și pâine si carne de calitate.
Totodată, 7 din 10 persoane includ în meniul lor zilnic produse de panificație. Totuși și dulciurile sunt prezente în alimentația zilnică a 7 din 10 români.
Numeroși români mănâncă însă „pe repede înainte”, comandând mâncare în detrimentul gătitului. Un total de 44% dintre cei cuprinși în analiză au declarat că nu preferă să gătească acasă. Lipsa timpului este de asemenea un motiv des invocat în acest sens.
Din cauza alegerilor greșite în materie de alimentație, peste 50% dintre respondenți se confruntă cu probleme de digestie.
Un aspect îngrijorător este că este că doar 30% dintre femei și 40% dintre bărbați cred că au o alimentație de calitate bună. Acest fapt sugerează că există încă o mare nevoie de educație în ceea ce privește importanța unei alimentații echilibrate și sănătoase în rândul populației.
Îmbucurător este faptul că în România a crescut cererea pentru legume, fructe și produse eco.
Conform datelor oferite de platforma Freshful de la eMAG, anul acesta, românii au cumpărat de 3 ori mai multe fructe și legume. De altfel, studiul a arătat că aproximativ 15% din venitul lunar al românilor este alocat pentru achiziționarea de fructe și legume.
În măsura posibilităților, românii aleg carnea și lactatele direct de la producători locali.