Reclamă

În ultimele luni, românii au fost loviți de valuri întregi de scumpiri. După ce toată lumea aștepta de la anul 2023 ca lucrurile să se redreseze în acest sens, pare că nu este posibil, cel puțin pentru moment. Cu toate că prețurile sunt menținute sus, vin din urmă alte scumpiri care îi aduc pe mulți dintre români în pragul de a trăi tot mai greu de la o lună la alta. Legumele de pe piață nu fac rabat de la valul de scumpiri. Astfel, printre ele, ceapa și urzicile ajung să fie mai scumpe decât carnea sau lactatele. Inclusiv ministrul Agriculturii și-a arătat surprinderea legat de acest nou val de scumpiri.

Leguma care s-a scumpit din nou în România

După ce încă din ultimele luni ale anului trecut, alimentele de bază s-au scumpit enorm, totul continuă pe aceeași pantă ascendentă. Astfel, românii sunt nevoiți să plătească pentru unele produse aproape preț dublu față de cel pe care îl achitau anul trecut. Carnea, lactatele, ouăle, chiar și produsele de curățenie s-au scumpit enorm în ultima perioadă. Legumele au de asemenea prețuri piperate, iar acestea cresc de la o zi la alta. La fel s-a întâmplat și cu ceapa românească. Pentru un kilogram de ceapă galbenă dau albă, producătorii din România cer în prezent nu mai puțin de 7 lei.

Ministrul Agriculturii a făcut precizări legat de modul în care piața se poziționează în acest sens. Oficialul susține că este nejustificată o astfel de cerere pentru un produs românesc cultivat la scară largă. Petre Daea a fost personal în piață pentru a verifica prețurile.

Am fost azi dimineaţă în piaţă la Iaşi, am cumpărat ceapă verde. Ceapă uscată am luat ieri de la Botoşani. Le-am spus producătorilor că nu e în regulă să dai cu şapte lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preţ mare pe piaţa internațională.

M-am uitat la fermieri. Înțeleg că ei trebuie să câştige, dar toţi trebuie să ne gândim şi la buzunarul celor care cumpără produsele. Nu este o criză, ci o atitudine temporară pe care au luat-o cei ce vând acest produs. Sper să se liniștească”, a spus Petre Daea.

De asemenea, urzicile sun regăsite pe piață doar în sezonul primăverii. Pentru că oferta este limitată, comercianții profită din plin de acest aspect și mențin prețurile sus. Astfel, pentru un kilogram de urzici, cumpărătorii plătesc și 30 de lei, mai mult decât pentru pieptul de pui de exemplu. Cumpărătorii sunt de-a dreptul revoltați din cauza acestui val de scumpiri resimțit și piețe.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro