Legenda lui Moș Nicolae. Nicolae din Myra sau Nicolae din Bari, este cunoscut sub numele de Sfântul Nicolae. S-a născut în anul 270 în Patara, Lycia (în prezent Turcia) și a murit 75 de ani mai târziu, în Myra, în anul 345. Iată povestea lui.. .
Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie în foarte multe țări ale lumii.
Legenda lui Moș Nicolae
Potrivit legendei, trei copilași care plecaseră să culeagă culegeri pe câmp s-au rătăcit în drumul lor spre casă. Au văzut lumină care venea de la ferestrele unei case. S-au apropiat și au bătut la ușă. Un bărbat a deschis ușa și le-a promis ospitalitate pentru o noapte. El era de fapt un măcelar.
Imediat ce au intrat în casă, cei trei copilași au fost uciși de măcelar. Cu cuțitul său mare, îi tăia în bucăți mici și le punea în pivnița sa de sare pentru a face carne sărată.
Ceva mai târziu, Sfântul Nicolae a trecut pe acolo și a bătut la ușa măcelarului. Măcelarul l-a lăsat să intre și l-a invitat la cină. Sfântul Nicolae i-a cerut niște mâncare sărată. Măcelarul și-a dat seama că a fost demascat, așa că a decis să mărturisească totul. Sfântul Nicolae a pus trei degete deasupra lingurii de sare. Și astfel i-a înviat pe cei trei copilași.
Pentru a-l pedepsi pe măcelar, Sfântul Nicolae l-a legat cu lanțuri de măgarul său. El a devenit apoi omul negru, o ființă rea și violentă care pedepsește copiii neascultători. El este îmbrăcat în negru și are o barbă neagră, spre deosebire de Sfântul Nicolae, care este îmbrăcat în haine colorate și are o barbă albă, ceea ce îi conferă imaginea unei persoane binevoitoare.
Oricare ar fi originile sale, Sfântul Nicolae vine întotdeauna să pună dulciuri și fructe în pantofii copiilor (cuminți) în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Unii îi lasă biscuiți și o un pahar de lapte pentru măgarul său. Astăzi, Sfântul Nicolae s-a mai „modernizat” și nu mai oferă doar dulciuri, ci își asumă rolul de Moș Crăciun, lăsând și cadouri!