Biserica Neagră din Brașov constituie unul dintre monumentele etalon de la poalele Tâmpei. Edificiul are o istorie impresionantă, atrăgând anual mii de turiști din toate colțurile lumii. Fascinați de amplasamentul și structura ei, dar și de vechea orgă din interior, turiștii omit un detaliu vizual cu o încărcătură aparte. Pe una dintre lateralele monumentului există o statuie mică în jurul căreia s-a conturat o legendă înfricoșătoare.
Copilul de pe Biserica Neagră, mărturie a unui eveniment tragic
Biserica Neagră datează conform datelor oficiale din 1383 când a bazele i-au fost puse de către sașii din Brașov. În urma unei strângeri de fonduri, construcțiile au fost demarate cu mare greutate. Sașii burghezi visau să aibă o biserică cu rit catolic în care să se poată strânge laolaltă comunitatea, drept dovadă, biserica are dimensiuni impresionante.
În 1689, biserica a trecut printr-un incendiu de proporții care a devastat o bună parte din interiorul edificiului. Mai mult, pereții acestuia s-au înnegrit din cauza fumului, de aici și denumirea de „Biserica Neagră”.
Un meșter iscusit a fost însărcinat cu lucrările de reparație ale acestui monument. Legenda spune că acesta și-a chemat un ucenic pentru a-l ajuta la sarcinile dificile. Pentru că i-a observat măiestria acestuia, meșterul a devenit invidios. Astfel, într-un gest impulsiv acesta l-ar fi aruncat pe tânărul ucenic de pe cornișa bisericii. Se crede că statuia a fost realizată la finalul lucrării de către meșter. Acesta ar fi avut mari mustrări de conștiință pentru gestul făcut.
Există și o altă versiune a legendei respective. Se spune că unul dintre copiii muncitorilor care lucrau la biserică si-a vizitat tatăl pe schele. Din curiozitate, acesta s-ar fi apropiat prea mult de muchia acoperișului. Astfel, copilul a căzut, iar pentru amintirea lui, părintele a dorit ca statuia să rămână o mărturie palpabilă. Statuia este marcată de trecerea timpului, dar a rezistat în decursul veacurilor.