Reclamă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind Codul silvic, conform informațiilor oferite de Administrația Prezidențială. Această lege introduce un cadru legal pentru combaterea tăierilor ilegale de pădure și reglementează guvernanța sectorului silvic.

Camera Deputaților a votat cu majoritate de voturi proiectul de lege, care stabilește măsuri precum supravegherea video a drumurilor forestiere pentru a detecta furturile și tăierile ilegale. De asemenea, sunt introduse noi infracțiuni silvice, cum ar fi falsificarea datelor informatice de natură silvică, pedepsită cu până la 5 ani de închisoare.

Legea prevede crearea Registrului Forestier Național pentru a centraliza evidența exploatațiilor forestiere și a facilita avizările între entitățile publice. De asemenea, se va înființa Consiliul Național pentru Silvicultură, responsabil de monitorizarea eticii profesionale în sector.

Sunt stabilite reguli clare pentru proprietarii de terenuri forestiere, iar tăierile la ras sunt interzise în parcurile naturale și ariile protejate, fiind introdus și conceptul de „insule de îmbătrânire” pentru conservarea biodiversității.

Noul Cod silvic dublează suprafața minimă care trebuie acoperită cu arbori pentru a fi considerată pădure, de la 0,25 la 0,5 hectare, și introducerea termenului de „folosință agrosilvică” pentru facilitarea împăduririi terenurilor agricole. Compensațiile financiare vor fi oferite din bugetul de stat pentru restricțiile impuse proprietarilor în conservarea habitatelor forestiere.

Legea reglementează și dreptul cetățenilor de a se plimba în pădure și promovează rolul educativ și recreativ al pădurilor. Suprafețele de până la 30 de hectare fără o administrare propriu-zisă vor trebui gestionate de ocoale silvice în termen de 30 de zile.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a descris legea ca un nou început în gestionarea pădurilor românești, menționând că este importantă nu doar pentru piața lemnului, dar și pentru economia și ecosistemul României. Consensul obținut în Parlament, după cum a relatat deputatul Adrian Chesnoiu, demonstrează că o colaborare eficientă este posibilă între partide.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro