Alegătorii din România vor putea vota în aceleași secții de votare atât la referendumuri, cât și la alegerile parlamentare, prezidențiale, locale sau europarlamentare. Acest lucru a fost decis marți de către deputați, prin adoptarea unui proiect de lege care facilitează desfășurarea simultană a acestor scrutine. Camera Deputaților a aprobat modificarea legii pentru a permite referendumul local inițiat de primarul Capitalei, Nicușor Dan, să aibă loc concomitent cu alegerile prezidențiale programate pe 24 noiembrie.
Proiectul a primit 221 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” și 19 abțineri. Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul care modifică și completează actele normative pentru a eficientiza activitatea infrastructurii electorale și pentru a elimina disfuncționalitățile legate de desfășurarea simultană a alegerilor și referendumurilor.
Conform unui amendament la lege, „în situația în care referendumul național sau local are loc la aceeași dată cu alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, alegerile pentru Președintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, alegătorii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea ‘VOTAT’, pe buletine de vot separate.”
Actul de identitate al alegătorului va fi ștampilat o singură dată cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului. Organizarea și desfășurarea referendumurilor se vor face conform legislației aplicabile alegerilor similare. Organismele electorale create pentru aceste alegeri vor gestiona și referendumul. Totodată, hârtiile pentru buletinele de vot vor fi asigurate conform normelor existente pentru alegerile în cauză.
Observatorii și reprezentanții mass-media acreditați la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, la alegerile pentru Președintele României, și altele, își pot extinde activitatea și la referendumurile organizate în același timp. Guvernul va stabili, prin hotărâre, măsurile necesare pentru organizarea și desfășurarea simultană a acestor evenimente electorale.
Camerele specializate ale Parlamentului au dat raport favorabil proiectului, iar Consiliul General al Municipiului București a aprobat recent organizarea unui referendum local. Astfel, bucureștenii vor trebui să răspundă pe 24 noiembrie la trei întrebări formulate de Nicușor Dan, în același timp cu participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.