În bucătăria românească, dafinul este folosit de gospodine pentru a da un gust cât mai bun mâncării. Puțin știu însă că această plantă este extrem de benefică și pentru sănătate. Iată un leac vechi de mii de ani, despre care probabil nu ai auzit până acum.
Înainte de vremurile moderne, când pentru orice afecțiune există un tratament medicamentos, oamenii se foloseau pentru a scăpa de dureri de plante din natură. Iar printre aceste leacuri se numără și frunzele de dafin, bogate în vitamine, minerale și antioxidanți.
Beneficii nebănuite ale frunzelor de dafin
Un lucru mai puțin știut despre dafin este că poate fi folosit pentru a scăpa de dureri. Atât la nivelul sistemului digestiv, cât și dureri menstruale, de gingii sau chiar poate ameliora simptomele răcelii și afecțiunilor respiratorii.
În perioada rece a anului, ceaiul de dafin face minuni pentru sănătate, mai ales când suntem răciți. Tot ce trebuie să faci este să fierbi o cană de apă, alături de 3 frunze de dafin. Se lasă totul pe foc timp de un sfert de oră, apoi se lasă la răcit. După gust, se servește cu zahăr sau miere.
Diferite afecțiuni care pot fi tratate cu frunze de dafin
Acest leac se ia de câteva ori pe zi și ajută la tuse și roșu în gât, căci dafinul are proprietăți antiinflamatoare si antiseptice.
În cazul în care vă confruntați cu dureri de gingii, se folosește același amestec, doar că se clătește cavitatea bucală cu el.
Pentru uz extern, cum ar fi durerile musculare, infuzia de frunze de dafin obținută anterior se lasă la răcit. Apoi se îmbibă un bandaj, o cârpă sau un prosop în ea și se aplică peste zonele unde e nevoie.
Pentru durerile menstruale, se aplică tot sub formă de compresă, care poate fi însă puțin călduță. Atenție ca temperatura ceaiului să nu fie prea ridicată! Există riscul să provoace arsuri la nivelul pielii!
Și nu în ultimul rând, frunzele de dafin sunt un miracol pentru afecțiunile de rinichi, având efect diuretic. Pentru tratament, e nevoie de 4 frunze de dafin mărunțite, peste care se toarnă 1 litru de apă clocotită. Se lasă la fiert minim o oră, apoi se răcește. Compoziția se bea neîndulcită de 2 ori pe zi.