Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul a permis deja Ucrainei să atace teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune. „Nu avem îndoieli că a fost luată deja decizia cu privire la ridicarea restricțiilor pentru folosirea armamentului cu rază lungă de acțiune pentru a ataca teritoriul rus”, a afirmat Lavrov joi, la o întâlnire cu șefii misiunilor diplomatice străine, conform agenției de presă RIA, citată de EFE și Agerpres.
Lavrov a caracterizat drept „punere în scenă” vizita de miercuri la Kiev a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, și a ministrului de externe britanic, David Lammy, în cadrul căreia s-a dezbătut această problemă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Acum încearcă să o prezinte public într-un mod mai frumos şi mai elegant”, a adăugat Lavrov.
Ministrul rus a menționat că numărul atacurilor ucrainene asupra țintelor civile și al atacurilor armate împotriva civililor cresc drastic în fiecare zi. De asemenea, el a acuzat NATO de furnizarea către Kiev a unor informații prin satelit pentru a „lovi ținte pe teritoriul Rusiei”, incluzând infrastructura energetică, industrială, precum și locuințe, școli și spitale.
„Specialiștii militari occidentali coordonează literalmente manual atacurile cu arme de înaltă precizie împotriva (…) țintelor exclusiv civile”, a subliniat Lavrov. În schimb, el a susținut că armata rusă lovește doar infrastructura civilă asociată activităților militare ucrainene.
În timpul vizitei la Kiev, Blinken și Lammy au subliniat că autorizarea utilizării rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului Rusiei va fi discutată în cadrul unei întâlniri a șefilor de stat de vineri la Washington. Ei au insistat, de asemenea, că Rusia a intensificat tensiunile în ultimele zece zile prin bombardamente masive și prin achiziționarea de rachete balistice iraniene.
Președintele rus Vladimir Putin este considerat de către Lammy ca fiind responsabil pentru escaladarea conflictului, iar Iranul a respins relatările referitoare la transferul rachetelor balistice către Rusia. Blinken a lăsat să se înghită că această linie roșie ar putea fi trecută în curând, menționând depășirea reticențelor anterioare, cum ar fi livrarea rachetelor cu rază lungă de acțiune sau avioanelor F-16.
Presa britanică a relatat că Londra a oferit deja aprobarea Kievului pentru aceste atacuri, în timp ce Washingtonul nu a luat încă o decizie finală.