Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a criticat marţi metodele anunţate de preşedintele american Donald Trump pentru a promova interesele Statelor Unite pe plan internaţional. Lavrov a subliniat că schimbarea de putere la Washington nu implică o modificare a intereselor americane în politica externă.
„Este evident că acesta este un indicator cu privire la metodele prin care preşedintele Trump şi administraţia sa plănuiesc să promoveze interesele SUA pe scena internaţională”, a declarat Lavrov la o conferinţă de presă. El a fost întrebat despre primele decrete şi planuri ale lui Trump în materie de politică externă, conform agenţiei EFE, preluată de Agerpres.
În continuare, ministrul rus a subliniat că interesele Washingtonului rămân constante, indiferent de faptul că la putere sunt democraţii sau republicanii. „Interesul constă în a fi mereu mai puternic decât orice rival”, a menţionat Lavrov, referindu-se la decizia lui Trump de a retrage SUA din organizaţii şi tratate internaţionale, precum şi la ambiţiile teritoriale faţă de Groenlanda şi Panama.
Trump şi-a exprimat dorinţa de a achiziţiona Groenlanda, teritoriu semi-autonom aparținând Danemarcei, şi de a relua controlul asupra Canalului Panama, care face parte din statul Panama din anul 1999.
Serghei Lavrov a sfătuit anterior SUA să ţină cont de opinia cetăţenilor groenlandezi, care sunt majoritar favorabili independenţei faţă de Danemarca, iar despre Canalul Panama Rusia susţine că neutralitatea acestuia trebuie menţinută conform tratatului internaţional semnat între SUA şi Panama.
Ministrul rus de externe a menţionat aşteptările Rusiei faţă de administraţia Trump, inclusiv propuneri concrete pentru rezolvarea conflictului ruso-ucrainean. Preşedintele rus Vladimir Putin a exprimat dorinţa de a se întâlni cu Trump pentru a discuta aceste aspecte.
Rusia este pregătită pentru negocieri privind „garanţiile de securitate” ale Ucrainei, dar consideră prioritare discuţiile privind o nouă arhitectură de securitate în spaţiul eurasiatic. Rolul Rusiei în viitorul sistem de securitate european trebuie definit, mai ales după ce puterile occidentale au folosit Ucraina ca un instrument pentru a slăbi Rusia, oferindu-i ajutor militar, potrivit spuselor lui Lavrov.
În dialogurile de pace cu Ucraina, preşedintele Putin solicită retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii revendicate de Rusia: Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, şi renunţarea Ucrainei la aspiraţia de aderare la NATO, în timp ce liderul ucrainean Volodimir Zelenski rămâne ferm pe poziţia de aderare.