De astăzi, 20 Februarie, credincioșii ortodocși care sărbătoresc Paștele pe data de 16 Aprilie vor începe postul. Este vorba despre cel de carne. Se vor mai consuma însă în perioada următoare produse de origine animală precum lapte, brânză, ouă. Totul până duminica viitoare când se va lăsa sec, așa cum se spune în popor și de aceste produse.
Când a apărut lăsatul secului?
Terminologia a existat inclusiv în calendarul popular, iar acumÎn cel bisericesc. Lăsatul secului marca inițial trecerea de la ora de iarnă la cea de vară. De altfel, de această zi erau legat tot felul de obiceiuri și tradiții, multe dintre ele considerate păgâne.Acum, prin acest termen ne referim direct la așa numita pregătire pentru un Post Mare, smerit.
De ce se renunță întâi la carne?
Postul Paștelui este singurul de peste an în care lăsatul secului are loc în două etape. Inițial, se lasa sec de carne. Acest lucru înseamnă că acest aliment nu va mai fi consumat din ziua următoare a Duminicii Înfricoșatei Judecăți. De altfel, în această săptămână, credincioșii mai pot consuma produse de origine animală precum lactatele sau ouăle.
Această rânduială bisericească are rol de a-i pregăti pe credincioși din punct de vedere trupește pentru perioada Postului Mare. Având în vedere asprimea acestuia, cei care țin post fac trecerea spre un regim lipsit de proteină animală, treptat.
Postul Mare este unul destul de dificil, întins pe o durată de 7 săptămâni. Este atât de aspru pentru că spre deosebire de cel al Crăciunului care este un post al bucuriei, acesta este al tristeții. Totul pentru că amintește de patimile prin care Mântuitorul a trecut pentru oameni.
Dacă în post Crăciunului există numeroase dezlegări la pește, vin și untdelemn, acest post este mult mai riguros. Acest post al Paștelui conține doar două zile pentru care a fost rânduită dezlegarea la pește.