Reclamă

Astăzi, 14 noiembrie, românii celebrează Lăsata Secului, o zi de sărbătoare importantă care precede Postul Crăciunului. Părintele Vasile Ioana, paroh al bisericii ‘Sfântul Nicolae Dintr-o Zi’ din București, a explicat semnificația acestei zile și obiceiurile asociate. „Lăsata Secului este o cină a bucuriei. Este ultima masă în care se mănâncă de dulce și preparate din carne până în Crăciun.”, a declarat părintele pentru Digi24.

Lăsatul Secului semnifică sfârșitul perioadei în care alimentele fără restricții dietetice, precum carnea sau lactatele, sunt permise. În această zi, tradiția spune că se consumă pentru ultima dată în următoarele 40 de zile alimente de dulce, cum ar fi laptele, brânza, ouăle, untul sau smântâna.

Potrivit tradițiilor locale, femeile pregătesc diverse bucate, cum ar fi plăcinte cu brânză sau cu mere, friptură din carne de porc sau pasăre, și le aduc la biserică pentru a fi sfințite. Totodată, se obisnuiește să se împartă bucate oamenilor nevoiași, oferind astfel un semn de generozitate și binecuvântare pentru anul ce vine.

Un alt obicei de Lăsata Secului include vizitele finilor la nași, unde se aduc daruri speciale care conțin de obicei alimente și băuturi, după specificul fiecărei regiuni din țară. Această tradiție contribuie la întărirea legăturilor de familie și prietenie, iar în timpul mesei, cei prezenți își cer iertare unii altora.

În cadrul postului, credincioșii pot beneficia de dezlegări la pește pe anumite zile, cum ar fi sâmbetele și duminicile după 21 noiembrie. Aceste zile sunt percepute ca o mângâiere pentru credincioși, permițându-le să îmbine postul cu bucuria.

O tradiție din mediul rural include aruncarea resturilor alimentare din masa de Lăsata Secului în curtea casei, simbolizând hrănirea păsărilor. De asemenea, după această zi, vasele sunt bine spălate pentru a elimina urmele alimentelor de dulce.

Perioada de post care se desfășoară până pe 24 decembrie nu este doar abstinență alimentară, ci și un timp de reflecție spirituală. Credincioșii sunt încurajați să participe la slujbele bisericești și să se concentreze pe viața spirituală, în pregătirea pentru Nașterea Domnului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro