Compania privată  SpaceX plănuise să-i trimită pe Doug Hurley și Bob Behnken la Stația Spațială Internațională de pe Kennedy Space Center din Florida. Sub privirile lui Elon Musk și a președintelui Trump.

Reclamă

Lansarea Space X a fost amânată

Însă cu aproximativ 17 minute înainte de lansare, tunetele și fulgerele au oprit spectacolul.

Reclamă

Zborul ar fi marcat o premieră. O companie privată ar fi trimis pentru prima dată oameni în spațiu.  Acesta fost reprogramat pentru sâmbătă.

„Nici o lansare pentru astăzi – siguranța  membrilor echipajului nostru @Astro_Doug și @AstroBehnken este prioritatea noastră”, a scris pe Twitter președintele NASA, Jim Bridenstine.

Furtunile au amenințat  pentru o mare parte din zi lansarea. Iar atmosfera a devenit în cele din urmă atât de încărcată electric, încât nava astronauțiilor risca să ajungă să fie lovită de un fulger.

Veterinarii spațiali trebuiau să urce la bordul celebrei și noii capsule Dragon SpaceX deasupra unei rachete Falcon 9. Ei urmau să decoleze de pe aceeași platformă de lansare, de pe care Apollo 11 și-a început călătoria spre Lună în 1969.

Un avertisment de tornadă a fost emis la câteva momente după ce au urcat în capsula lor.

„Am putut vedea niște picături de ploaie pe ferestre și ne-am dat seama că orice ar fi fost, era prea aproape de plafonul de lansare în momentul în care am fi avut nevoie să nu fie”, a spus Hurley după ce zborul a fost amânat.

„Înțelegeți că toată lumea este probabil un pic dezamăgită. Aceasta este doar o parte din afacere. „

Președintele Donald Trump a fost prezent

Atât Trump, cât și vicepreședintele Mike Pence  au fost prezenți în  centrul din Cape Canaveral pentru a asista la acest eveniment de referință.

,,Mulțumesc @NASA și @SpaceX pentru munca grea și conducerea lor. Așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă sâmbătă! ”, A replicat Trump.

Trump l-a felicitat pe Musk, fondatorul și CEO-ul SpaceX, numindu-l „un prieten de-al meu de multă vreme”.

Călătoria l-ar fi pus pe Musk în liga celor trei țări – SUA, Rusia și China – care au trimis astronauții pe orbită. Ar fi fost și prima lansare umană de pe pământ american.   NASA și-a încheiat programul navetelor spațiale în 2011.