Reclamă
Reclamă

O capsulă Boeing cu echipaj uman a fost lansată în spațiu, după mai multe amânări. Doi astronauți NASA, Barry „Butch” Wilmore și Sunita „Suni” Williams sunt la bordul navetei Starliner, un proiect de miliarde de dolari.

Ei ar urma să ajungă la bordul Stației Spațiale Internaționale în 24 de ore, o durată mult mai mare decât cea obișnuită pentru o astfel de călătorie, deoarece astronauții vor efectua mai multe teste la bordul capsulei.

Misiunea este un moment critic pentru Boeing, a cărei unitate de avioane comerciale a suferit o mulțime de crize în ultimii ani.

Reclamă

Așteptată de ani buni, prima călătorie în spațiu a unei capsule Boeing a fost amânată luna trecută, din cauza unei probleme tehnice. Cei doi piloți NASA tocmai se instalaseră în capsula Starliner când numărătoarea inversă a fost oprită, cu două ore înainte de decolare.

În 2014, NASA a semnat un contract de 4 miliarde de dolari cu Boeing, parte a eforturilor agenției de a plăti companii private pentru vehiculele cu care să transporte astronauții spre și dinspre Stația Spațială. SpaceX, care a primit un contract similar, a operat deja nouă misiuni pentru NASA și alte 4 misiuni private.

Cele 24 de ore necesare pentru a ajunge la Stația Spațială Internațională vor fi folosite pentru a efectua mai multe teste, conform declarațiilor oficiale de la NASA.

Recapitulând, capsula Starliner a Boeing a fost lansată cu doi astronauți NASA la bord, după mai multe amânări. Aceștia vor efectua numeroase teste pe parcursul celor 24 de ore necesare pentru a ajunge la Stația Spațială Internațională. Misiunea este deosebit de importantă pentru Boeing, în contextul dificultăților întâmpinate de companie în unitatea de avioane comerciale.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro