În fiecare lună, românii achită impozite, taxe și contribuții sociale care reprezintă un procent covârșitor din totalul veniturilor acestora. Institutul de Statistică a publicat cele mai recente informații pe marginea subiectului, iar datele sunt absolut îngrijorătoare.
Cât scot românii din buzunar pentru a achita taxele la stat
Potrivit ultimelor statistici, aproximativ 33% din cheltuielile unei gospodării în 2021 au fost reprezentate de taxe, impozite și contribuții sociale. În medie, pe anul trecut, acestea s-au ridicat la 1620 de lei lunar pe gospodărie. Cel mai mare procent din încasări s-a dus către impozitul pe salariu – 15% (14,8% în 2020). A fost urmat apoi de contribuțiile de asigurări sociale (pentru pensie, fondul de șomaj și asigurările de sănătate), peste jumătate din totalul impozitelor – 84,3% (84,5% în 2020).
Impozite, taxe și contribuții sociale
Conform ultimelor date oferite de Institutul Național de Statistică, impozitele, contribuțiile, cotizațiile și taxele dețin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Plecând de la această realitate, în anul 2021, ponderea acestora din cheltuielile totale a fost de 43% pentru gospodăriile de salariați, comparativ cu 17,2% pentru cele de șomeri, 13,9% pentru gospodăriile de pensionari, 11,1% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activități neagricole și numai 7,9% în cazul gospodăriilor de agricultori.
În mod previzibil pentru România, ținând cont de diferența de trai de la oraș și la sat, există discrepanțe mari de nivel și pondere. Asta se întâmplă atunci când vine vorba de dări la stat. Din același studiu reiese că procentul impozitelor și contribuțiilor plătite în medie de o gospodărie din mediul urban a fost de cel puțin 1,9 ori mai mare. Bineînțeles, în comparație cu gospodăriile din rural, potrivit „Playtech”. În final, ponderea din totalul cheltuielilor a fost de 36,7% din venituri la oraș, respectiv 26,9% la țară.
De exemplu, în Republica Moldova, nivelul minim al acestui tip de cheltuieli detaliate mai sus este 1.091 de lei, în medie pe o gospodărie sau 26,7% din cheltuielile totale. În schimb, în București, suma cu pricina sare la 2842 de lei, reprezentând 39,2%. În rest, la nivel național, fluctuează între 1267 și 1829 de lei. Aici fiind vorba de ponderi în cheltuieli totale între 29,2 și 35,2%.