La asta nu se aștepta nimeni. Revenire uriașă în politică. Ce va face Victor Ponta în noul peisaj politic

Data actualizării: 10/06/2025

Fostul premier Victor Ponta a declarat, joi seară, că România trebuie să susțină încheierea conflictului din Ucraina, în contextul escaladării recente a violențelor din regiune.

El a făcut aceste precizări în cadrul emisiunii „Punctul culminant”, difuzată pe România TV, unde a fost invitat să comenteze evoluțiile de pe front, inclusiv operațiunea ucraineană „Pânză de păianjen”, care a dus la distrugerea mai multor avioane militare rusești, dar și la un avertisment ferm din partea Kremlinului.

România e prea mică să joace singură un rol cheie în regiune

Victor Ponta a atras atenția că atacurile recente nu semnalează apropierea sfârșitului războiului, ci din contră, intensificarea lui.


„Faptul că Ucraina a atacat nu înseamnă că războiul se încheie, ci se accentuează. Este o veste proastă. Cred că, pentru România, trebuie să se încheie pacea. Puțin, până la urmă, nu are nimic de pierdut. Au de pierdut rușii, ucrainenii, toți ceilalți”, a spus fostul premier.

Comentând rezultatul alegerilor prezidențiale din Polonia, Ponta a subliniat că, în actualul context geopolitic, România nu poate acționa de una singură.

Citește și:

„România este prea mică ca să fie singura importantă. Nu are rost să ne păcălim”, a spus el, adăugând că este important ca Bucureștiul să aibă o colaborare solidă cu aliați regionali puternici.

În opinia sa, s-a conturat o axă de cooperare între Polonia, România și Turcia, care ar putea fi consolidată de actualul președinte Nicușor Dan și de posibilul viitor premier, Ilie Bolojan.

„În schimb, s-a construit ideea că trei țări – Polonia, România și Turcia – se construiesc împreună. Se poate ca Nicușor Dan și viitorul premier, probabil Ilie Bolojan, să-și facă o echipă care să aibă o relație bună cu Turcia și Polonia”, a mai afirmat Ponta.

În același context, Victor Ponta a comentat și asupra învingătorului alegerilor prezidențiale din Polonia, Karol Nawrocki, candidatul susținut de formațiunea național-conservatoare Lege și Justiție (PiS). Acesta a obținut o victorie strânsă în fața contracandidatului pro-european Rafał Trzaskowski, susținut inclusiv de președintele României, care a participat la mitingul său electoral.

Acest detaliu scoate în evidență implicarea diplomatică activă a României în regiune, dar și direcțiile politice divergente ale țărilor din estul Europei.

Pe lângă situația regională, fostul premier a vorbit și despre climatul politic intern și despre posibilele evoluții pe scena puterii de la București. Deși nu a făcut un anunț oficial privind revenirea într-o funcție de conducere, declarațiile sale au lăsat de înțeles că urmărește cu atenție formarea viitorului executiv și consolidarea unei politici externe coerente cu marile centre de putere din zonă.

În cadrul emisiunii moderate de Victor Ciutacu, Ponta a menționat și importanța unei strategii comune în relațiile cu aliații tradiționali ai României, fără a exagera cu privire la rolul exclusiv al țării noastre.

„Nu are rost să ne păcălim”, a insistat el, subliniind din nou ideea că România are mai mult de câștigat dacă rămâne parte dintr-un cadru regional de cooperare cu Polonia și Turcia, două state cu influență majoră în flancul estic al NATO.

De asemenea, el a reluat ideea că echipa care va conduce România în perioada următoare va trebui să fie atentă nu doar la partenerii occidentali, ci și la vecinii strategici din regiune.

„Se poate ca Nicușor Dan și viitorul premier, probabil Ilie Bolojan, să-și facă o echipă care să aibă o relație bună cu Turcia și Polonia”, a punctat din nou fostul lider social-democrat.

Cu această ocazie, Ponta și-a reconfirmat implicarea în dezbaterile politice majore ale momentului, fără a exclude o revenire activă în viața politică, mai ales în contextul unei reconfigurări majore a scenei internaționale.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨