Reclamă
Reclamă

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat luni că ţara se confruntă cu o vară periculoasă din cauza incendiilor de vegetaţie, favorizate de seceta prelungită şi de vânturi neobişnuit de puternice.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în această ţară mediteraneană, dar vremea mai caldă, mai uscată şi mai vântoasă, pe care oamenii de ştiinţă o asociază cu efectele schimbărilor climatice, a crescut frecvenţa şi intensitatea acestora. În acest weekend, zeci de incendii au izbucnit în Grecia, inclusiv două în apropierea capitalei, Atena, relatează Reuters, potrivit News.ro. „Este o vară care este de aşteptat să fie deosebit de periculoasă, cele mai dificile perioade sunt încă în faţa noastră”, a declarat Mitsotakis adresându-se cabinetului său.

„Am avut o lună iunie foarte dificilă în ceea ce priveşte condiţiile meteorologice, cu secetă ridicată şi rafale de vânt neobişnuit de mari pentru acest sezon”, a adăugat el, lăudând pompierii pentru că au reuşit să stăpânească incendiile izbucnite în weekend.

Reclamă

Mitsotakis a spus că aproape 100.000 de metri pătraţi de teren au ars în cele două incendii izbucnite la sfârşitul săptămânii, dar pagubele au fost limitate datorită răspunsului autorităţilor care se ocupă de situaţiile de urgenţă. Grecia şi-a intensificat pregătirile în acest an, angajând mai mult personal şi sporind formarea, după ce anul trecut incendiile de pădure au forţat 19.000 de persoane să părăsească insula Rodos şi au ucis 20 de persoane în nordul ţării.

„Arsenalul nostru ar putea fi mai puternic, dar nimic – şi asta se vede în practică – nu bate pregătirea şi implicarea publicului în această apărare colectivă împotriva pericolelor naturale”, a menţionat Mitsotakis.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro