Fostul ministru de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a exprimat în cadrul unui interviu pentru Politico dubii serioase cu privire la reticența Occidentului de a furniza arme Ucrainei, comparând această atitudine cu angajamentul Coreei de Nord de a trimite trupe Rusiei. Kuleba și-a manifestat scepticismul față de capacitatea președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a negocia un acord de pace.
„Putin nu este dispus să încheie o înțelegere”, a afirmat Kuleba, avertizând că Trump riscă prăbușirea liniilor de front ucrainene dacă noua administrație va priva Kievul de arme. Fostul șef al diplomației ucrainene a menționat că, în timp ce Rusia are aliați precum Coreea de Nord, aliații Kievului au fost inconsecvenți în sprijinirea militară.
În privința promisiunii lui Trump de a încheia războiul, Kuleba a declarat lipsa de credibilitate a acesteia: „Nu-l văd pe Putin de acord”. El a subliniat că „Ucraina este o obsesie personală pentru Putin”, și că prin zdrobirea acesteia, liderul rus încearcă să expună slăbiciunea Occidentului. Fostul ministru a evidențiat disconectarea față de realitatea din Ucraina, observată în timp ce se afla în Düsseldorf, unde atmosfera festivă contrastă puternic cu realitatea din țara sa.
Kuleba a criticat lipsa unei reacții coerente din partea Uniunii Europene, subliniind că „marea necunoscută este cum se va comporta Uniunea Europeană” după retragerea posibilă a sprijinului SUA. El a recunoscut contribuția unor țări precum Franța, Marea Britanie și statele nordice, dar a menționat că Germania reprezintă o problemă din cauza alegerilor anticipate.
Kuleba s-a arătat încrezător că, odată cu întoarcerea lui Trump la Casa Albă, Ucraina va fi supusă unei politici de înfometare a resurselor de care depinde. „Linia frontului din Donbas se va prăbuși și rușii vor avansa până la Dnipro, Poltava și Zaporojie”, a avertizat el. Kuleba a accentuat că această situație ar putea reprezenta cel mai periculos moment pentru Ucraina în război.
A mai menționat escaladarea recentă, prin trimiterea de către Rusia a unei rachete balistice intercontinentale spre Nipru și a unui contingent de 10.000 de soldați nord-coreeni pentru a sprijini acțiunile militare rusești.
Concluzionând, Dmitro Kuleba și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei escaladări necontrolate și nevoia de continuitate în sprijinul Occidentului pentru Ucraina, subliniind că ierarhia europeană ar trebui să intensifice efortul de apărare și sprijin militar.