Kremlinul a declarat că monitorizează cu atenție retorica președintelui ales american, Donald Trump, referitoare la posibila anexare a Groenlandei, un teritoriu danez situat în Arctica. Rusia consideră Arctica o zonă a intereselor sale naționale și dorește să mențină pacea și stabilitatea în regiune, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP prin Agerpres. Peskov a subliniat că urmărește desfășurările dramatice, însă, pentru moment, acestea rămân la nivel de declarații.
Supuse unei atenții crescânde datorită resurselor minerale și importanței strategice, rivalitățile în regiunea arctică sunt în plină evoluție. Donald Trump a afirmat într-o conferință recentă că nu exclude folosirea forței pentru a obține controlul asupra Groenlandei, considerând acest pas o necesitate absolută pentru securitatea națională. Aceste declarații au fost întâmpinate cu critici din partea mai multor capitale europene, care au subliniat necesitatea respectării suveranității daneze asupra teritoriului. În schimb, Marea Britanie a rămas reținută în solicitările de condamnare a acțiunilor celui mai important aliat al său.
În cadrul dezbaterii, Dmitri Peskov a făcut o paralelă între situația Groenlandei și regiunile ucrainene anexate de Rusia în septembrie 2022 prin referendumuri contestate la scară internațională. A amintit de referendumul organizat în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, cerând să se țină cont de dorințele locuitorilor din aceste zone, alături de cele ale groenlandezilor.
De asemenea, Kremlinul a negat contactele cu echipa lui Donald Trump înainte de învestirea sa, stabilită pentru 20 ianuarie. Peskov a sugerat că discuțiile viitoare ar fi mai potrivite după preluarea mandatului de către Trump, reiterând disponibilitatea lui Vladimir Putin pentru dialog.
Donald Trump și-a exprimat dorința de a se întâlni cu Vladimir Putin în primele luni ale mandatului său, subliniind necesitatea unei soluționări a conflictului din Ucraina. Liderul rus, Vladimir Putin, i-ar fi propus deja lui Trump o întâlnire, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat la rândul său dorința de a purta discuții cu Trump pentru a obține garanții de securitate pentru țara sa.