Kremlinul a declarat luni că urmărește „cu atenție” ascensiunea partidelor de extrema dreaptă, considerate adesea ca fiind mai favorabile Rusiei, în toată Europa, dar mai ales în Franța, în urma alegerilor pentru Parlamentul European, relatează AFP.

„Majoritatea (în Parlamentul European) va fi pro-europeană și pro-ucraineană, dar putem vedea o dinamică a partidelor de dreapta care câștigă popularitate”, a afirmat purtătorul de cuvânt al președinției ruse Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

„Cu timpul, se pare că partidele de dreapta vor călca pe urmele (celor proeuropene) și noi urmărim acest proces cu atenție”, a adăugat el.

Referitor la Franța, unde președintele Emmanuel Macron a convocat legislative anticipate, ca urmare a succesului Adunării Naționale (Rassemblement national /RN/, extrema dreaptă), Peskov a declarat că Rusia „nu vrea să se amestece în afacerile interne”, dar a asigurat că Moscova urmărește îndeaproape situația, mai ales că șeful statului francez a devenit unul dintre cei mai înverșunați critici ai Kremlinului din cauza asaltului rusesc împotriva Ucrainei.

„Vom urmări cu atenție toate aceste lucruri, cu atât mai mult având în vedere atitudinea extrem de neprietenoasă, chiar ostilă, a liderilor Franței față de țara noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Partidul Adunarea Națională (RN), condus de Marine Le Pen, a câștigat detașat alegerile europarlamentare în Franța duminică, ceea ce l-a determinat pe Emmanuel Macron să convoace alegeri legislative anticipate pentru 30 iunie și 7 iulie.