Kremlinul a negat orice implicare a serviciilor secrete ruse în ceea ce a fost numit „sindromul Havana”, afecțiuni misterioase raportate de diplomați și agenți de informații americani pe plan internațional.

Această reacție vine în urma unei investigații jurnalistice care sugera că o unitate de sabotaj aparținând Serviciului de informații militare al Rusiei, GRU, ar avea legătură cu incidentele.

„De mulți ani, acest subiect a fost exagerat în presă, aducând acuzații infondate împotriva Rusiei,” a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, subliniind lipsa oricăror dovezi solide care să susțină aceste afirmații.

O anchetă realizată de The Insider, un portal rusesc anti-Kremlin, și citată de Reuters, a indicat prezența unei legături între membrii GRU și apariția simptomelor asociate cu „sindromul Havana”, inclusiv migrena, greața, pierderi de memorie, amețeli și halucinații auditive. Aceste simptome au început să fie raportate din 2016, în special de personalul ambasadei SUA în Cuba și al altor misiuni diplomatice americane.

Serviciile secrete americane, după investigații, au considerat „foarte improbabil” ca simptomele să fi fost provocate de un adversar extern, arătând căuza cel mai probabil în condiții preexistente sau factori de mediu.

Kremlinul a respins ferm orice acuzații legate de implicarea Rusiei în ceea ce a fost descris ca „sindromul Havana”, subliniind absența dovezilor care să susțină acuzațiile aduse de presă și investigațiile jurnalistice. Dmitri Peskov a reiterat că acestea sunt doar presupuneri nefondate, contrazise de lipsa probelor concrete.