Reclamă

Kremlinul a transmis, luni, că nu respinge propunerea cancelarului german Olaf Scholz de a participa la o viitoare conferinţă pentru pace în Ucraina. Cu toate acestea, oficialii ruși au subliniat importanța implicării Statelor Unite și a negocierilor directe între Moscova și Kiev, conform agențiilor EFE și DPA.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat în cadrul conferinței sale de presă zilnice: „Nu știm nimic mai mult faţă de ceea ce a relatat presa. Şi anume că un fel de plan este în lucru. Încă nu cunoaştem detaliile pe care le-ar implica. Noi nu respingem în avans niciun plan, dar trebuie să înțelegem despre ce este vorba”.

În weekend, cancelarul Scholz a avut o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, unde au discutat despre intensificarea eforturilor diplomatice pentru pace. „Fără nicio îndoială va avea loc o altă conferinţă pentru pace (…) Preşedintele ucrainean şi cu mine suntem de acord ca aceasta să includă şi Rusia”, a declarat Scholz într-un interviu.

Comentând declarația lui Scholz, Peskov a subliniat că „în ce priveşte soluţionarea conflictului din Ucraina prin mijloace paşnice, până la ora actuală nu s-a conturat nimic concret”. Moscova avertizează asupra lipsei de declarații din partea Statelor Unite, considerată principală forță din spatele procesului de pace.

Potrivit unei publicaţii italiene, Scholz pregătește un plan de pace propriu pentru soluţionarea conflictului, posibil cu concesionarea unor teritorii din Ucraina către Rusia. Planul său vine pe fundalul criticilor din partea opoziției de dreapta din Germania și după pierderi semnificative de popularitate ale coaliției sale de guvernare.

Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al guvernului german, a răspuns criticilor afirmând că „o pace justă nu trebuie să însemne ridicarea steagului alb de către Ucraina”. Acesta a reiterat că Rusia ar trebui să fie inclusă în viitoarele discuții de pace.

Vladimir Putin a cerut, în iunie, retragerea trupelor ucrainene din provincii precum Donețk și Lugansk și renunțarea la aderarea la NATO ca parte a unei înțelegeri de pace. Aceste cerințe au fost respinse de Ucraina și aliații săi occidentali, care sprijină retragerea necondiționată a trupelor ruse.

Volodimir Zelenski lucrează la o foaie de parcurs privind încheierea conflictului, a cărei publicare este planificată pentru sfârșitul anului. Cu toate acestea, Rusia refuză să participe la reuniunile de tip forum, preferând negocierile directe.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro