Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu înțelege încă ce dorește să spună președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu termenul „al doilea summit pentru pace”. În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Zvezda, Peskov a comentat ironic declarațiile lui Zelenski, subliniind că „primul summit pentru pace nu a fost deloc un summit de pace” și că semnificația intenției președintelui ucrainean trebuie clarificată.
Summitul internațional de pace organizat de Ucraina, desfășurat luna trecută în Elveția, nu a inclus reprezentanți ruși, iar invitațiile adresate Chinei au fost respinse din acest motiv. Statele Unite au trimis-o pe vicepreședinta Kamala Harris, în locul președintelui Joe Biden, așa cum Zelenski ar fi dorit.
Evenimentul a vizat întărirea solidarității internaționale cu Ucraina în încercarea de a pune presiune pe Moscova, însă nu a avut impactul mediatic dorit de Kiev. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că este dispus să permită prezența Rusiei la un viitor summit pentru pace, lucru de neconceput până acum, și dorește organizarea acestui al doilea summit în acest an.
Potrivit AFP, aceasta este prima dată când Zelenski a sugerat negocieri cu Rusia fără a cere retragerea prealabilă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Zelenski a menționat că intenționează să prezinte un „plan” pentru o „pace justă” în noiembrie, în luna alegerilor din SUA. Planul său include trei subiecte principale: securitatea energetică a Ucrainei, libera navigație la Marea Neagră și schimburile de prizonieri.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că „ceea ce el (Zelenski – n.r.) vrea să spună probabil ar trebui mai întâi să înțelegem”, conform unei declarații preluate de TASS și citate de News.ro. Cu toate acestea, poziția oficială a Kremlinului în ceea ce privește participarea la un astfel de summit rămâne incertă.
Astfel, propunerea președintelui ucrainean deschide noi perspective pentru posibile negocieri de pace și atrage atenția asupra oportunităților de stabilire a unor noi relații internaționale într-un context complex și tensionat.